Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

USA:n työllisyystilanne heikkenee, Bidenin paketti siltana yli synkän virran

USA:n työllisyystilanne heikkenee, Bidenin paketti siltana yli synkän virran

Artikkeli 15.01.2021 7:14 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

USA:n työllisyyskuva on muuttunut jälleen synkäksi. Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä hiipi viime viikolla jälleen kohti miljoonan tasoa (toteutunut lukema 965 000) ylittäen samalla selvästi markkinaodotukset, ja työttömyyskorvausta jo saavien määräkin kasvoi yli 5,2 miljoonaan. Uusien hakemusten määrän kasvu oli nopeinta maaliskuun jälkeen, ja nyt ollaan elokuun kokonaismäärien tasolla. Avuntarvitsijoiden määrä kasvoi myös itsensätyöllistävien ja keikkatyöläisten työttömyystukiohjelmassa (Pandemic Unemployment Assistance, PUA).

Lähde: Bloomberg

Odotettu paketti julki

Koronapandemian paheneminen on aiheuttanut pahoja säröjä USA:n työmarkkinalle, mutta osakemarkkinalla se on samalla tarkoittanut elvytysnälän heräämistä. Elvytysodotukset ovat kannatelleet osakemarkkinaa vuoden alussa, ja nälälle saatiin myöhään eilen vatsantäytettä, kun ensi viikolla virkaan astuva presidentti Joe Biden julkisti omat suunnitelmansa talouden tukemiseksi. Päällimmäisenä on 1900 miljardin dollarin hätäpaketti, joka sisältää 415 miljardia koronaviruksen torjuntaan ja rokotuksiin, noin 1 biljoonan kotitalouksien suoraan tukeen ja 440 miljardia pk-yritysten tukiin.

Kotitalouksien tukeen kuuluisivat 1400 dollarin kertaluonteiset sekit, jotka olisivat lisänä jo päätetyille 600 dollarin tuille. Lisäksi ylimääräinen työttömyystuki kasvatettaisiin 400 dollariin viikossa aikaisemman 300 dollarin sijaan. Biden on puhunut myös minipalkan noston puolesta, ja hänen tavoitteenaan on yli kaksinkertaistaa palkka 15 dollariin nykyisestä 7,25 dollarista. 

Ennustenostoja talouskasvuun luvassa?

Tukipaketin koko on suuri, ja se tarkoittaa siltaa yli työttömyyslukujen synkän virran. Toki Valkoisen talon ehdotuksen on vielä läpäistävä kongressin edustajainhuoneen ja senaatin äänestykset, mutta nyt se on askeleen helpompaa demokraattien saatua kaksi lisäpaikkaa senaatissa poikkeusvaalien tuloksena.

Paketin toteutumisella olisi arvioiden mukaan reilu vaikutus myös talouskasvuun. Marraskuussa ennustettiin, että jo viime vuonna pöydällä ollut 2000 miljardin elvytys nostaisi 2021-talouskasvuennusteen 5,4 %:iin (Bloombergin konsensusennuste nyt 4,0 %), joten Bidenin paketin myötä talouskasvu vauhdittuisi selvästi ja varaa ennustenostoillekin olisi. Varjopuolena on inflaatioriskien kasvu, mikäli kotitaloudet suuntaisivat tukidollarit ja kriisissä lisääntyneet säästöt suoraan kulutukseen, ja toisaalta liittovaltion budjetin kasvava alijäämä. Edelliset elvytyspaketit kasvattivat alijäämää kertaheitolla yli 11 %-yksiköllä historiallisille tasoille ja sama kehitys jatkuu, mikäli Bidenin ehdotus menee läpi.

Lähde: Bloomberg

Marianne Palmu