Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Pystyisitkö Petri Kajaani asettelemaan foliohattua hiukan syvemmälle päähän ja ryhtyä visioimaan, olisiko mahdollista, että saisimme pörssiin yritysjärjestelyjen kautta kokoluokkaa suuremman yhtiön? Olisiko esimerkiksi Raisiosta tai Fodeliasta vetoapua Apetitin kyntämiselle?

Inderesin kommentti 


Kysymys ja vastaus nostettu Foorumin Apetit-keskustelusta.

Voihan sitä toki kaikennäköisillä yritysjärjestelyillä spekuloida myös Apetitin tapauksessa.

Näkisin itse todennäköisimpänä vaihtoehtona sen, että Apetit hankkiutuisi eroon Viljakauppa-segmentistä ja tähän saattaisi kylkiäisenä kuulua myös Öljykasvituotteet-segmentti, mikä tarkoittaisi sitä, että koko Avena myytäisiin pois konsernista. Todennäköisin ostaja tällä hetkellä Viljakaupalle olisi mielestäni Berner, sillä Bernerin tulo viime vuonna mukaan Apetitin isoksi omistajaksi ja jo pari vuotta tehty yhteistyö Viljelijän Avena Berner -kuviossa osoittaisi vahvasti tähän suuntaan, että “jalka on jo oven välissä”. En kuitenkaan tiedä Bernerin haluista ostaa koko Apetitia, vaikka ei varmaan sekään ole poissuljettu vaihtoehto. Bernerille järkevä ostos ihan oman liiketoiminnan synergioiden ja markkina-aseman kannalta olisi Viljakauppa, jotta DLA:lle ja Läntmannenille olisi joku laittamassa kampoihin. Viljakaupan myynnin yhteydessä voisi olla Apetitin tulevan organisoitumisen kannalta aiheellista tarkastella mahdollisuutta hankkiutua eroon koko Avenasta, mikä tarkoittaisi myös Öljykasvituotteet-liiketoiminnan myyntiä tässä Viljakaupan yhteydessä. Bernerin ostohalukkuudesta tässä tilanteessa en ole ihan varma, sillä lähtökohtaisesti Viljakauppa ja Öljykasvituotteet ovat täysin erilaisia liiketoimintoja, mutta on Avenassa ennenkin kulkenut nämä kaksi liiketoimintaa “samassa paketissa”.

Jos Avena myytäisiin, niin sitten jäljelle jäisi Apetitin ruokaliiketoiminta (Ruoka ja kasvispakasteet). Silloin Apetitilla olisi Avenan myynnin jälkeen vahva tase, joten voisi kuvitella, että tämän jälkeen oltaisiin enemmänkin ostolaidalla yritysjärjestelyissä, koska kuten aiemmin totesin, niin tämän kokoisena yhtiönä Apetitin ei välttämättä kannattaisi olla enää pörssissä. Tällaisena ruokaliiketoimintaan riisuttuna versiona voisin hyvinkin kuvitella Apetitin markkina-arvon olevan selvästi nykyistä korkeampi, koska viime vuosina tappiota tehnyt Avena olisi silloin vaihdettu rahaksi ja kenties vielä Sucros-omistuskin myytäisiin siinä samalla. Silloin jäljellä olisi Apetitin selvästi kannattavin ja isoimman arvonluontipotentiaalin omaava bisnes (ruokaliiketoiminta) ja muut viime vuosina murheita aiheuttaneet liiketoiminnat olisi vaihdettu puhtaasti rahaksi, joten Apetitilla olisi muhkea nettokassa. Jo tällä järjestelyllä Apetitin markkina-arvo voisi nousta hyvin lähelle tasearvoa, mikä tarkoittaisi arviolta jotain noin 50 %:n kurssinousua nykyiseltä 0,6x P/B-tasolta. Tällöin Apetit voisi myös kuitenkin olla paljon houkuttelevampi yritysostokohde, koska kyseessä on selkeä ja yksinkertainen pakasteliiketoimintakokonaisuus, eikä yritysostajan tarvitsisi ostaa monesta eri liiketoiminnasta koostuvaa konsernia tai “sekatavarakauppaa”.

Tällä vahvalla nettokassalla ja pelkästään ruokaliiketoiminnasta koostuvalla Apetitilla voisi olla halua pysyä vielä pörssissä ja keskittyä ruokaliiketoimintaa. Silloin Apetit voisi varmasti haluta ostaa jonkun hyvin kannattavasti kasvavan pienemmän yhtiön (esim. Feelia), mutta en usko henkeen ja vereen yrittäjätaustaisen Mikko Tahkolan suostuvan edes katsomaan tällaista tarjousta läpi, missä Fodelia ja Apetit yhdistyisivät. Eli voisin tässä mielessä ruksia pois tuon yllä esittämäsi vaihtoehdon, että Fodeliasta olisi vetoapua Apetitin kyntämiselle. Fodelialla ei olisi rahaa ostaa Apetitia, joten myös tämänkin vaihtoehdon voisi ruksia pois. Fodelian omistama tytäryhtiö Feelia on niin hyvässä asennossa ja menossa oikeeseen suuntaan, joten Fodelia haluaa varmasti panostaa kaiken rahansa tällä hetkellä Feelian kehittämiseen .

Sitten tämä Apetit ja Raisio kuvio: Raisiolla on nettokassaa 100 MEUR, mikä on lähes kaksi kertaa Apetitin nykyisen markkina-arvon verran. Tässä kuviossa olisi siis selkeetä, että ostajan roolissa toimisi Raisio eikä Apetit. Raisio etsii aktiivisesti ostokohteita uuden strategiansa mukaan ja tässä mielessä olisi luonnollista, että Raisio myös haluaisi kiihdyttää omaa kasvuaan ostamalla hyviä strategiaan sopivia kannattavia ja tulevaisuuden trendeihin hyvin sopivia kohteita. Raision toimitusjohtaja totesi meidän viimeisessä videohaastattelussa, että heillä on noin parikymmentä investointipankkia ohjeistettu etsimään Raisiolle sopivia yritysostokohteita. Olen erään investointipankin power point -slideissa nähnyt tämän “Raision potentiaaliset yritysostokohteet” -kalvon ja siellä oli myös toinen slide, missä oli “Kohteet, joita Raisiolle ei kannata käydä esittelemässä”. Tässä jälkimmäisessä ryhmässä oli Apetitin logo, joten tällä alustuksella voisi varmaankin laittaa ruksit myös tälle Raisio ja Apetit -fuusiolle.

terveisin,

Petri K.