Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Apetit ja Sucros Oy:n Q3

Inderes Q&A 14.11.2019 15:29 Apetit

Kirjoititte yhtiöpäivitykseen 7.11., että "Osakkuusyhtiö Sucrokselta (20 %:n omistusosuus) kirjattu tulos oli -1,2 MEUR (Q3’18: -0,1 MEUR), mikä painoi osakekohtaisen tuloksen -0,19 euroon, kun ennusteemme oli 0,41 euroa (Q3’18: 0,24 euroa)." Pystyttekö avaamaan tarkemmin, mikä voisi olla noinkin suuren tappion syy Sucroksella? Samaan aikaan lokakuun uutiset Sucroksesta kertovat, että sokerituotannon sato on ollut erittäin hyvä ja jopa ennätyksellinen. Apetit -sijoittajalle nämä satoasiat aiheuttavat hämmennystä, kun Apetitin huonoa tulosta vuodesta 2017 alkaen on perusteltu huonoilla sadoilla. Kuitenkin ennätyshyvästä sokerisadosta huolimatta nyt sitten osakkuusyhtiö vie konsernin EPSin rumasti miinukselle Q3:lla.

Inderesin kommentti 

Sucroksen tulos on vahvasti riippuvainen sokerin maailmanmarkkinahinnasta. Sen jälkeen, kun sokerin tuotantokiintiöt poistuivat koko EU:ssa syksyllä 2017, on jokainen EU-jäsenmaa voinut tuottaa niin paljon sokeria kuin ne haluavat. Tämä on ollut omiaan lisäämään kilpailua ja painamaan sokerin markkinahinnan laskuun EU-alueella. Myös suuret sokerintuottajamatta kuten Intia ja Thaimaa ovat rikkoneet viime vuosina uusia tuotantoennätyksiä, mikä on kasvattanut varastoja painaen sokerin maailmanmarkkinahintaa alas.

Kaikella tällä on ollut vaikutusta Sucroksen kannattavuuteen. Tänä vuonna Euroopan suurimman sokerintuottajan saksalaisen Suedzuckerin H1’19- tulos on pudonnut puoleen viime vuodesta lähinnä sokerin alhaisen EU-markkinahinnan takia. Sucros on tässä tilanteessa aivan markkinavoimien vietävissä, eikä yhtiöllä nyt näytä olevan keinoa tehdä tässä markkinatilanteessa kohtuullista tulosta. Apetit kärsii Sucroksen 20 %:n omistusosuutensa kautta myös vallitsevasta tilanteesta ja Sucrokselta kirjattu -1,2 MEUR:n tulososuus oli selvästi vertailukautta heikompi (Q3’18: -0,1 MEUR). Sucroksen heikon tuloskunnon vaikutus Apetit-konsernin Q3’19-tulokseen on merkittävän kokoinen, sillä Apetit-konserni teki jatkuvilla toiminnoilla 0,2 MEUR:n liikevoiton, mutta Sucroksen tulososuuden takia nettotulos Q3:lta putosi -1,2 MEUR tappiolle.

Kuten totesit, satonäkymät ovat nyt hieman parantuneet, Sucros on yrittänyt tehostaa omaa toimintaansa, ja yleisesti EU-alueella sokerin varastotasot ovat tämän vuoden aikana hieman laskeneet. Kaikki tämä voi potentiaalisesti muuttaa tätä viimeisen kahden vuoden aikana nähtyä heikkoa suorittamista tulevaisuudessa, mutta se ei kuitenkaan ole näkynyt ainakaan vielä Q3’19-raportissa, joka koskee heinä-syyskuuta.

Tästä linkistä voit käydä lukemassa lisää EU:n sokerimarkkinoiden nykytilanteesta (Lähde EU komissio).

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/sugar-dashboard_en.pdf

Terveisin,

Petri K.