Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Aspo ja koronavirus

Inderes Q&A 25.03.2020 17:42 Aspo

Miten koronaepidemia vaikuttaa Aspon toimintaan ja tuloksen teko kykyyn? Voiko Aspolle tulla rahoituskriisiä tässä tilanteessa?

Inderesin kommentti 

Hei

Kiitos kysymyksestäsi.

Lähtökohtaisesti monialayhtiön kannattaa käyttää merkittävää velkavipua, sillä rahoituskustannukset ovat liiketoimintojen toisiaan tasaavan riskiprofiilin vuoksi Aspolle matalat ja lainasalkun keskikorko oli 2019 tilinpäätöshetkellä vain 1,4 %. Tämä ei sisällä omaksi pääomaksi laskettavaa 25 MEUR:n hybridilainaa, jonka korko on 6,75 %.

Yhtiön velanhoitokykyä arvioitaessa tärkein seuraamamme parametri on Nettovelat/EBITDA (ex. IFRS 16). Toteutuneilla 2019 luvuilla laskemalla Aspon suhdeluku on 4,4x ja tämä lukema oli jo selvästi koholla (yleisesti korkean velkaantuneisuuden rajana pidetty >5x) ennen nykyisen kriisin alkua. Yllä mainittu suhdeluku kääntyi selvään nousuun 2018-2019 aikana, kun yhtiö teki noin 100 MEUR:n varustamoinvestoinnit, mutta niiden vaikutus ei juurikaan näkynyt 2019 käyttökatteessa.

Tänä vuonna Aspon ohjeistus on, että tulos paranee, mikä tarkoittaisi, että laivainvestoinnit alkaisivat tuottaa paremmin ja yllä mainittu suhdeluku parantuisi. Myös velanhoitokyvyn kannalta ohjeistuksen pitäminen olisi tärkeää, jotta suhdeluku ei heikkene. Jos yhtiön tulos kääntyisi selvään laskuun koronan laukaiseman kriisin myötä, on rahoituskustannuksissa selvää painetta ylöspäin nykyisten lainojen erääntyessä (ensimmäiset pankkilainat erääntyvät tämän vuoden lopulla). Tällä hetkellä ennustamme kuitenkin edelleen, että Aspon tulos hieman nousee suhteessa viime vuoteen. Erityisesti ESL:n pitkät sopimukset suojelevat sitä ainakin osin pahimmalta romahdukselta, mutta myös Telko ja Leipurin ovat pärjänneet kohtuullisesti Venäjän aiemmissa talouskriiseissä ja finanssikriisissä. Näkyvyytemme on kuitenkin edelleen hyvin sumea nykyisessä epävarmassa tilanteessa ja luonnollisesti korkea velkataakka nostaa osakkeen riskiprofiilia nykytilanteessa. Viimeisin yhtiöpäivityksemme on luettavissa täältä.

Terveisin,

Olli ja Sauli