Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Aspo sijoituskohteena?

Inderes Q&A 28.05.2020 16:16 Aspo

Hei,

Olen ruvennut katselemaan Aspoa sijoituskohteena, kiitos erinomaisesta analyysistanne. Kaksi kysymysta joihin en ole loytanyt selkeaa vastausta:

1) Uusi hybridilaina Mita jarkea Aspolle on korvata vanha (2016 liikkeelle laskettu), alhaisemman koron hybridilaina uudelle hydrilainalla jossa on korkeampi korko? Jos Aspo haluaa vahentaa hybridilainan maaraa, eiko se olisi esimerkiksi vain voinut tehda ostotarjouksen vanhasta lainasta, hyvaksya haluamansa maaran tarjouksista ja vahentaa nain hybridilainan maaraa? Vaihtoehtoisesti, eiko Aspo olisi voinut ostaa sopivan maaran vanhaa hybridilainaa markkinoilta ja yksinkertaisesti mitatoida ostamansa paperit? Nyt vaikuttaa silta, etta uusi hydrilaina on vain jarjestavien pankkiirien (OP) ja lahipiirin etujen mukaista (merkinneet laskelmieni mukaan yli EUR 6MM uutta hydridia joista saa erinomaista korkoa). En nae jarjestelysta mitaan hyotya tavalliselle osakkeenomistajalle. Lukisin mielellaan mielipiteenne asiasta.

2) ESL:n sopimukset Ymmarran, etta varustamopuolella ESL:lla on lahinna pitkia sopimuksia. Niista ei kuitenkaan tunnu loytyvan mistaan tarkempaa tietoa. Voisitteko vahan selventaa, millaisia sopimuksia varustamopuolella yleisesti tehdaan ja millaisia sopimuksia oletatte ESL:lle asiakkaidensa kanssa olevan? Erityisesti tietysti kiinnostaa, onko naista pitkista sopimuksista ESL:lle kaytannossa hyotya nyt taantumassa vai ovatko ne enemmankin ei-sitovia puitesopimuksia jotka eivat asiakkaita lopulta sen enempaa velvoita. En tunne varustamoalaa lainkaan, joten olisi hienoa jos voisitte avata vahan yleisemminkin alan sopimuskaytanto (kuinka sitovia ne ovat; sovitaanko niissa volyymista, hinnoista, molemmista etc.; onko niissa pay-or-take -tyylisia ehtoja jne).

Inderesin kommentti 

Hei! Kiitos kehuista ja kysymyksestäsi.

Edellisen Aspon 2016 hybridilainan ehdoissa oli että: ”Uuden hybridilainan alkuperäinen kuponkikorko on kiinteä 6,75 % vuodessa, mutta se määrittyy uudestaan neljän vuoden välein uuden hybridilainan liikkeeseenlaskupäivästä alkaen”. Joten vaikka Aspo olisi pitänyt vanhan lainan, olisi sen korko pitänyt määrittää uudestaan. Uusimalla hybridilainan Aspo määritti uuden korkotason sijoittajakysynnän perusteella, joksi muodostui 8,75 %. Kokonaisuutena hybridin maksetut korot eivät juuri muuttuneet, kun uusi laina oli aiempaa hieman pienempi. Olemme yhtä mieltä siitä, että hybridi on kallista rahaa osakkeenomistajan kannalta, mutta sijoittajan on hyvä tiedostaa, että vaikka hybridin korko on verrattain korkea, laskee se muiden Aspon rahoittajien riskiä ja osaltaan mahdollistaa Aspon muun lainasalkun matalan keskikoron (2019 tilinpäätöshetkellä 1,4 %). Sijoittajan on parempi tarkastella rahoitusta kokonaispakettina.

ESL:llä on sopimuskannassaan paljon pitkiä sopimuksia (SSAB kerrottu julkisesti). Pienillä ja keskisuurilla aluksilla olemassa oleva sopimusportfolio on käsityksemme mukaan hyvällä tasolla. Yhtiön kahdella isolla aluksella (supramax) sopimustilanne on usein heikompi, sillä niille on vaikeampi löytää sopivaa rahtia ja ne joutuvat usein ajamaan nykyisillä hinnoilla heikosti kannattavaa spot-markkinaa.

Tarkempaa tietoa sopimusten sisällöstä ei löydy niiden ollessa liikesalaisuuksia. Käsityksemme mukaan, niissä on kuitenkin määritelty rahtihinnat etukäteen ja myös polttoaineklausuuli, jonka myötä öljyn hinnan heilahtelu ei vaikuta alusten kannattavuuteen. Käsityksemme mukaan sopimuksissa ei kuitenkaan sovita volyymeista, vaan ne määräytyvät asiakkaan kuljetustarpeen mukaan. Pitkät sopimukset eivät siten suojele ESL:ää, jos asiakkaan kuljetustarve äkisti pienenee. Näin ennakoimme käyvän myös nykyisessä kysyntäshokissa lyhyellä aikavälillä, jolloin ESL:n tulos on todennäköisesti ainakin Q2:lla erittäin heikko.

Terveisin,

Olli V.