Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Citycon ja hiljainen ikkuna

Inderes Q&A 03.01.2019 11:19 Citycon

Hei Jesse! Onko Cityconin pääomistajan Chaim Katzmanin mahdollista ostaa osakkeita yrityksestä 7.1-7.2.2019 välisenä aikana (hiljainen ikkuna)? Yhtiön tilinpäätös julkaistaan 7.2.2019. Pidätkö mahdollisena, että ostotarjous yrityksestä tulisi ennen hiljaisen ikkunan alkamista? Entä pystyisitkö tekemään ajantasaisen laskelman siitä kuinka paljon osakkeita pääomistajan on vielä ostettava ennen 50% omistusosuuden syntymistä? Olisiko ostotarjouksen tekeminen periaatteessa mahdollista jo ennen kuin 50% raja tulee vastaan?

Inderesin kommentti 

Hei!

Ja kiitos erinomaisista kysymyksistäsi! Heti alkuun pakko mainostaa, että sisäpiirin kaupat saa haettua nopeasti ja helposti Inderesin nettisivuilta https://www.inderes.fi/fi/sisapiirin_kaupat ja hyödynsin juuri itsekin tätä palvelua vastatakseni kysymyksiisi.

Ohessa vastaukset:

Cityconin osakkeita on tosiaan viime aikoina ostanut Gazit Globe Ltd, joka on Cityconin pääomistaja. Viimeisempien tiedotteiden perusteella Gazitin omistus on tällä hetkellä noin 48,6 % (30.9.2018: 47,7 %) eli noin 432,4 miljoonaa osaketta. 50 %:n rajan ylittymiseen tarvittaisiin vielä noin 12,6 miljoonaa osaketta eli eilisellä päätöskurssilla laskettuna noin 20,4 MEUR:n edestä osakeostoja. Q4’18 ajanjakson ostotahdilla 50 %:n raja tulisi rikkoutumaan Q2:n 2019 aikana.

Ostotarjouksen tekeminen pörssiyhtiöstä on toki periaatteessa mahdollista tehdä ilman 50 %:n omistusosuuden ylittymistä. Tällöin kyseessä olisi julkinen vapaaehtoinen ostotarjous. 50 %:n rajan ylittymiseen liittyvän tarjousvelvollisuuden osalta puhutaan pakollisesta ostotarjouksesta.
Sisäpiirin kaupankäyntiä säätelee pääasiassa EU:n markkinoiden väärinkäytösasetus (MAR) ja Helsingin pörssin sisäpiiriohje. Näiden perusteella Gazitin ei oman käsityksemme mukaan ole pääsääntöisesti mahdollista tehdä osakeostoja suljetun ajanjakson aikana eli 30 kalenteripäivää ennen tilinpäätösten ja osavuosikatsausten julkaisua. Cityconilla tämä on seuraavaksi 8.1-7.2. Kaupankäyntirajoituksiin on kuitenkin olemassa tiettyjä poikkeuksia. Kokonaisuutena en pidä kovin todennäköisenä, että ostotarjous tulisi ennen seuraavan suljetun ajanjakson alkamista. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Terveisin Jesse