Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Elvytyspaketti ja inflaatio

Inderes Q&A 18.05.2021 9:39

Materiaaleista ja erilaisista hyödykkeistä on maailmanlaajuisesti pulaa ja korot ovat jo nytkin nousussa. Miten näette EU:n elvytyspaketin vaikuttavan tässä taloustilanteessa, onko se vähän kuin heittäisi bensaa tuleen?

Inderesin kommentti 

Moikka, ja kiitos kysymyksestä!

Inflaatio toden totta voimistuu etenkin USA:ssa, ja hintapaineiden kasvua on odotettavissa myös euroalueella. Bensaa tuleen on heitetty etenkin kuluttajahinnoissa, sillä ainakin toistaiseksi inflaatio on ollut vahvasti energiahintojen ajamaa. Mitä elvytyspaketteihin inflaatio- ja korkoajureina tulee, ennemmin heittäisin lanttini likoon USA:n talouspoliittisen elvytyksen kuin EU:n elvytyspaketin puolesta. Suhteessa talouden kokoon USA:n elvytyspaketti on nimittäin moninkertainen EU:hun nähden: USA:ssa talouspoliittisen elvytyksen määrä on yhdessä vuodessa yltänyt noin 20 %:iin bkt:sta (vuoden 2020 bkt-luvuin), kun EU:n 750 miljardin elvytysrahasto on n. 5 % bkt:sta. Erona on lisäksi se, että USA:ssa suuri osa elvytysdollareista on jo kierrossa taloudessa, kun EU:ssa elvytyspakettia vielä valmistellaan ja senkin vaikutus jakautuisi monelle vuodelle. Arvioiden mukaan USA:n elvytyksen vaikutus eurotalouteen olisikin jopa yhtä suuri tulevina vuosina kuin täkäläisen elvytyspaketin (ks. kuvio).

En siis odota EU:n elvytyspaketin ainakaan nykyisessä koossaan aiheuttavan talouden ylikuumenemista ja inflaatiopaineita, ja esim. pullonkaulat teollisuudessa johtuvat muista tekijöistä. Nähtäväksi jä, kuinka väliaikaisia nykyiset hintapaineet lopulta ovat.

Ystävällisin terveisin, Marianne

Lähde: OECD