Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Enersense & Empower

Inderes Q&A 22.12.2020 8:03 Enersense

Enersensen sijoittajatarina vaikuttaa muuttuneen merkittävästi Empower-kaupan myötä. Voisitteko avata tarkemmin miten tämä kauppa vaikuttaa Enersenseen, missä markkinoilla Enersense tulee jatkossa olemaan ja ketä vastaan kilpailemaan? Mitkä ovat Empowerin nykyiset markkinat ja kilpailijat? Kiitos!

Inderesin kommentti 

Totta tosiaan - Empowerin ollessa "vanhaa" Enersenseä suurempi yritysosto muutti yhtiötä ja sen kohdemarkkinoita olennaisesti. Yleisellä tasolla voi sanoa, että Enersense on edelleen projektiyhtiö. Nykyään huomattava osa yhtiön projekteista muodostuu kuitenkin sellaisilta kotimaan markkinoilta, joilla on suhteellisen vakaa ja paremmin ennustettava investointinäkymä. Lisäksi näillä markkinoilla yhtiöllä on pitkä historia ja selkeä markkinaosuus.

Enersense toimii jatkossakin markkinoilla, joilla "vanha" Enersense toimi ja näistä voit lukea Enersensen viimeisimmästä laajasta raportista. Tämän lisäksi yhtiö toimii Empowerin mukana tulleen Smart Industry-liiketoiminnan myötä teollisuuden kunnossapitomarkkinoilla. Näistä voit lukea tarkemmin Viafinin laajasta raportista, jossa on myös tietoa kilpailijoista.

Power-liiketoiminnassa yhtiön ydinmarkkinan muodostaa sähkönjakeluyhtiöiden vuosittaiset investoinnit jakeluverkkoihin. Näistä hankkeista yhtiö kilpailee esimerkiksi Eltelin kanssa ja yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-osuus on noin kolmannes. Markkina on kuitenkin hyvin fragmentoitunut eli siellä on lukuisia pieniä toimijoita kahden suuremman pelurin lisäksi. Lisäksi tämä segmentti kilpailee muun muassa sähköisen liikenteen latauspisteisiin ja sähkön varastointiin tehtävien investointien rakentamisesta.

Connectivity-liiketoiminta on samantyyppistä, mutta siellä kohdemarkkinan muodostaa operaattoreiden (Telia, Elisa ja DNA) investoinnit mobiiliverkkoihin ja kiinteään verkkoon. Tällä markkinalla suuri toimija on Eltelin ja Enersensen lisäksi Voimatel, joiden yhteenlaskettu markkinaosuus on karkean arvion mukaan 80 %.

Käyn tarkemmin kokonaisuutta läpi Enersensen seuraavassa laajassa raportissa, joka julkaistaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun yhtiö on julkistanut tarkemmat pro forma-luvut.

Terveisin,

Petri G.