Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

EPS-luvun laskeminen

Inderes Q&A 20.02.2023 14:30

Hei, lähes aina törmään seuraavaan ongelmaan: yhtiön edellisen vuoden vuosikatsauksessa tulos/osake-luku eroaa seuraavan vuoden katsauksessa näkyvästä edellisen vuoden tulos/osake -luvusta. Lisäksi ainakin Inderesin ilmoittama EPS eroaa myös näistä molemmista. Usein erot saattavat olla todella merkittäviäkin. Miten näistä luvuista voisi saada selkoa siten, että niiden kehittymistä olisi järkevää seurata? Mitä lukuja otatte huomioon kun laskette kyseiset luvut?

Inderesin kommentti 


Hei!

Kyllä yhtiöiden aikaisempien vuosien osakekohtaisten tulosten pitäisi vuosikatsausten välillä olla yhdenmukaiset (eliesim. vuosikatsauksessa 2022 vertailukauden 2021 EPS on sama kuin mitä on raportoitu edellisessä vuosikatsauksessa 2021). Poikkeavuuksia voi syntyä, mikäli yhtiö on muuttanut tunnusluvun laskentaperiaatteita ja aiempien vuosien luvut on tämän myötä yhdenmukaistettu. Lisäksi mikäli yhtiö on tehnyt osakesplitin (tai käänteisen splitin), niin osakekohtaiset tunnusluvut esitetään tavanomaisesti splittioikaistuna.

Meillä Inderesillä osakekohtaisesta tuloksesta pyritään oikaisemaan mahdolliset selkeät kertaerät ja ei-kassavirtavaikutteiset liikearvo- sekä PPA-poistot.

- Eemeli & Matias