Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Miten näette, kuinka paha isku olisi Nesteen toiminnalle ja tulokselle jos ja kun EU tulee kieltämään uudet polttomoottoriautot v. 2035 lähtien? Miten hyvin esim. uusiutuvan lentokonepolttoaineen myynti kompensoi tätä?

Inderesin kommentti 

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Emme näe tätä odotettua ehdoitusta ja todennäköisesti toteutuvaa kieltoa pahana iskuna Nesteelle. Ensinäkin täytyy huomioida, että EU:ssa henkilöautojen keski-ikä on luokkaa 10 vuotta, joten vaikka uusia polttomoottoriautoja ei myytäisi, tulee kysynnän lasku tapahtumaan asteittain ja pitkällä aikavälillä autokannan uusiutuessa. Toisekseen on muistettava, että raskas kalusto vastaa selvästi suuremmasta osasta dieselin kulutusta ja niissä nestemäisistä polttoaineista luopuminen tulee kestämään vieläkin pidempään näillä näkymin. Kolmanneksi, osana EU:n ilmastopakettia tullee uusiutuvan dieselin sekoitusvelvoite lentoliikenteeseen, mikä takaa sen että uusiutuvan dieselin kokonaismarkkina kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Kaikenkaikkiaan odotamme uusiutuvan dieselin kokonaismarkkinan siis kasvavan kiellosta huolimatta pitkällä aikavälillä lentoliikenteen ansiosta. Nesteellä on myös hyvin aikaa sopeutua muutokseen ja suunnitella investoinnit sen mukaisesti. 

Yhtiön kommentti 

Tarkennuksena: mahdollinen sekoitusvelvoite lentoliikenteessä tarkoittaisi uusiutuvan lentopolttoaineen eikä siis ihan sellaisenaan uusiutuvan dieselin käytön kasvua, vaikka ne lähisukulaisia tuotteina ovatkin. Nesteen tapauksessa uusiutuva diesel ja lentopolttoaine ovat vaihtoehtoisia tuotantosuuntia uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien lisäksi. Tällä joustavuudella varaudutaan nimenomaan erilaisiin markkinamuutoksiin tulevaisuudessa.