Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Fazerin listautumisen mahdollisuus

Inderes Q&A 07.01.2022 10:45

Fazer kertoi julkisesti vuonna 2021 kesällä harkitsevansa listautumista pörssiin. Mitkä ovat Inderesillä arviot Fazerin pörssiin tulemisen mahdollisuuksista? Onko mahdollista että Fazerin olisi kannattavampaa listautua Ruotsin/Norjan/Tanskan markkinapaikalle kuin Suomessa? Tai tuplalistautua?

Inderesin kommentti 


Hei!

Moni sijoittaja näkisi varmasti Fazerin mielellään pörssissä ja olisi kiinnostunut sijoittamaan yhtiöön. Tässä mielessä estettä listautumiselle ei ole eikä ole syytä epäillä, etteikö Fazer pystyisi täyttämään pörssin velvoitteita. Ydinkysymys kuuluukin: Haluaako Fazerin suku, että yhtiö listataan? Siihen meillä ei ole luonnollisestikaan antaa vastausta. 

Mutta näyttää siltä, että listautuminen nähdään aiempaa houkuttelevampana vaihtoehtona, koska Fazer toi itse asian viime vuonna esiin tilinpäätöksensä yhteydessä ilman, että siitä erikseen kysyttiin.

”Halusimme vain ilmoittaa, että osana meidän strategisia vaihtoehtoja ja kasvusuunnitelmia listautuminen saattaa jossain vaiheessa olla mahdollinen. Syy, miksi tämä tuotiin nyt tällä tavoin esiin on, että kun työstämme erilaisia skenaarioita talon sisällä ja neuvonantajien kanssa, vaarana on, että tieto tulee esiin jotain toista kautta. Halusimme vain varmistaa, että tarina on meidän eikä kenenkään muun”, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum perusteli Hesarille.

Pörssiin listautuminen tarjoaisi Fazerille yhden väylän hakea pääomia liiketoiminnan kasvattamiseen, jota yhtiö tavoittelee ja jossa yritysostot ovat yksi työkaluista. Pörssiyhtiön on myös helpompi hyödyntää omia osakkeitaan yritysjärjestelyissä. Tässäkin mielessä listautuminen “voi mahdollisesti tulla ajankohtaiseksi jossain vaiheessa", kuten Fazer itse on asian ilmaissut.

En äkkiseltään näe, miksi Fazerin olisi kannattavampaa listautua mieluummin Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa kuin Suomessa. Muutama perustelu. Fazer on suomalainen yhtiö, jota yhtiön mainoksissa on tavattu korostaa ja hyödyntää. Taloustutkimuksen mukaan Fazerin brändi on Suomen arvostetuimpia (4. arvostetuin v. 2021), ja vuoden 2020 tilinpäätöksen mukaan liikevaihdosta 56 % syntyi Suomessa, 21 % Ruotsissa, 1 % Norjassa ja 1 % Tanskassa. Fazerin tunnettavuuden ja liiketoiminnan näkökulmasta Suomen asema yhtiössä on erityinen. Fazer myös kiinnostaa luultavasti eniten suomalaisessa sijoittajakunnassa, minkä vuoksi olisi erikoista, että yhtiö päättäisi listautua muualle kuin Helsinkiin. Instituutiosijoittajien näkökulmasta sillä, onko Fazer listattuna Suomessa tai muussa Pohjoismaassa, ei ole suuressa kuvassa olennaista merkitystä.

Tämän vuoksi luulen, että jos Fazer jossain vaiheessa päättää listautua, se tapahtuu Suomessa.

t. Antti J.