Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Finnairin kiinteät kulut

Inderes Q&A 26.03.2020 13:22 Finnair

Paljonko rahaa Finnair polttaa kuukaudessa tällä hetkellä ja mikäli lennot loppuvat? Mitkä ovat Finnairin minimiin karsitut kulut kuukaudessa? Onko teillä tietoa/arvausta Finnairin mahdollisista vakuutuksista tällaisen tilanteen varalle?

Inderesin kommentti 

Moi,
Finnairilla on palanut kassavirran äkkipysähtymisen takia käteistä, sillä ei-lentämiseen liittyviä kuluja rullaillee koko ajan. Tilanne jatkuu tämän tyyppisenä lentojen käynnistymiseen asti.

Arvioisin, että yhtiön kuluista karkeasti 60 % on lentämiseen liitännäisiä ja ne ovat loppuneet lentojen lopettamisen takia. Puolikiinteiden ja kiinteiden kassakulujen potista (sis. myös vuokrat leasing-sopimuksilla vuokratuista koneista) osaa on varmasti saatu alas esimerkiksi henkilökunnan lomautusten kautta. Työ lienee kuitenkin tältä osin yhä vauhdissa ja sen eteneminen helpottanee tilannetta jossain määrin asteittain. Lisäksi maksuun tulee luonnollisesti lainojen korot.

Kokonaisuutena tahtia tarkkaa tahtia on erittäin vaikea arvioida yhtiön ulkopuolelta, mutta uskoisin Finnairin päivittäisen kassan supistumisvauhdin olevan nämä lähtökohdat huomioiden seitsemännumeroinen summa. Lisäksi yhtiön käyttöpääoma on todennäköisesti rullannut ainakin Q1:llä rumasti väärään suuntaan, mikä on myös näkynyt kassassa negatiivisesti, mutta tältä osin tilanne lienee jo rauhoittumassa, kun lippuennakot ovat supistuneet kysynnän laskun takia.
USA:ssa Delta Airlines kertoi, että he polttavat kassaa noin vauhdilla 50 MUSD/päivä, mikä vastasi karkeasti promillea yhtiön viime vuoden liikevaihdosta. Tämä antanee kohtuullista suuntaa mahdollisesta vauhdista myös muiden lentoyhtiöiden osalta, joskin yhtiökohtaiset erot voivat erityyppisten kulu- ja rahoitusrakenteiden sekä sopeutumismahdollisuuksien takia olla suuriakin.
Finnairin vuoden alun miljardin kassavarat ja sen jälkeen tiedotettu 175 MEUR:n luottolimiitin nosto sekä todennäköinen 600 MEUR:n TyEL-takaisinlainausjärjestely huomioiden en usko, että yhtiön kassavarat olisivat lähiaikoina loppumassa. Jälkiä yhtiön taseeseen kriisi kuitenkin tulee jättämään. Vakuutusten en usko tilanteesta Finnairille aiheutuvia vaurioita korvaavan.

t: Antti