Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Tyhmä kysymys aloittelijalta. Omistan X määrää vanhaa Finnairin osaketta, joka menee nyt uusimerkintään, johon olen vastannut. Uudet osakkeet ovat nimeltään "Finnair Oyj New Shares 2020", mutta on olemassa myös "vanhaa" Finnair Oyj osaketta, jos ymmärsin oikein, osakkeet yhdistävät jossain vaiheessa, miten? Ja miten ne vaikuttavat hintaan? Kiitos etukäteen.

Inderesin kommentti 


Hei,

hyvä kysymys. Finnairin osakeannissa syntyneet niin kutsutut uudet osakkeet yhdistetään niin sanottuihin vanhoihin osakkeisiin annin päättymisen jälkeen. Kaupankäynti näillä uusilla osakkeilla päättyy Finnairin mukaan keskiviikkona 8. heinäkuuta pörssissä ja samana päivänä osakkeet rekisteröidään kaupparekisteriin. Mikäli tämä suunnitelma pitää, tästä seuraavana päivänä eli torstaina 9. heinäkuuta kaupankäynnin kohteena on yksi Finnairin osakesarja, eli osakkeet on yhdistetty.

Finnairin uuden ja vanhan osakkeen välillä on ollut suuri kurssiero viime aikoina, mikä on syystäkin aiheuttanut hämmennystä. Kyse on kuitenkin samasta tavarasta. Toisin sanoen vanhan ja uuden osakkeen hinnan pitäisi periaatteessa olla sama. Viimeistään näin tapahtuu sitten, kun kaupankäynnin kohteena on enää niin sanotusti yksi Finnairin osake, jonka hinnan ostajat ja myyjät lopulta päättävät. Ennen tätä uuden ja vanhan osakkeen hinnan pitäisi teoriassa asettua samaksi, jos markkinat olisi tehokkaat.

terveisin,

Antti J