Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Pystyisivätkö Fortum ja Uniper luomaan Venäjässä kiinni olevista toiminnoistaan uuden yhtiön ja kannattaisiko niin tehdä? Kyseisten liiketoimintojen markkina-aluetta odottaa näillä näkymin vähintään vuosikymmenen taantuma, joten investointinäkymät ovat vähintään erittäin huonot, taseessa koko omaisuus pitäisi siirtää vastattavaa -puolelle erinäisenä mainehaittana ja noista liiketoiminnoista tulevilla ruplilla et näkyvässä tulevaisuudessa tee yhtään mitään, koska et voi vaihtaa ruplia oikeaksi rahaksi.

Inderesin kommentti 


Venäjällä lait ja niiden tulkinta muuttuu näinä päivinä vauhdikkaasti, enkä osaa sanoa, olisiko tämä käytännössä mahdollista. Käsitykseni mukaan länsimaiset yhtiöt eivät kuitenkaan voi tehdä yrityskauppoja tai yritysjärjestelyitä ilman viranomaisten erikoislupaa, joten sellainen ilmeisesti vaadittaisiin. Tällä hetkellä pitäisin aika epätodennäköisenä, että lupaa heltiäisi, mutta mitään faktaa tähän liittyen ei ole. Uusi yhtiö ei kai varsinaisesti tilannetta muuta, kun kuitenkin vaadittaisiin ainakin liiketoimintakauppa.

Seuraava on sitten vastuutonta spekulointia, jonka voi jättää omaan arvoonsa. Mutta olisi periaatteessa mielenkiintoinen ajatus kerätä konsernin kaikki Venäjä-liiketoiminnat yhteen kokonaisuuteen, jossa pohjana voisi toimia esimerkiksi Uniperin Venäjällä listattu Unipro. Ratkaisisiko tämä monimutkainen ongelma sitten varsinaisia ongelmia on eri asia, koska liiketoiminta olisi sitten käytännössä vain eri paketissa. Taseessa se olisi silloinkin, mainehaitta tuskin poistuisi, eikä ruplat liikkuisi sen paremmin. Ongelma olisi ehkä selkeämmin eriytetty, mutta ei kuitenkaan poissa. Ja erillisiä yhtiöitähän Venäjän liiketoiminnat ovat joka tapauksessa, ja pyörivät sinänsä omalla painollaan.

Hyviä vaihtoehtoja tilanteen nopeaan purkamiseen ei taida olla.


Juha