Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Harvia ostokohteena?

Inderes Q&A 12.05.2020 11:44 Harvia

Harvia on kasvanut erittäin tasaisesti ja kannattavasti nämä pari pörssivuotta, jopa paljon ennakoitua enemmän. Myös tulevaisuus näyttää hyvältä ja tuloksentekokyky ja kasvuvauhti on vahvaa. Onko pelkoa, että joku iso ulkomaalainen taho tekee Harviasta ostotarjouksen ja tämä helmi poistuu pörssistä ja samalla sauna myydään pois Suomesta?

Inderesin kommentti 

Pelko on todellakin iso, että joku ostaisi Harvian pois pörssistä. Saunavalmistaja on niin suomalaista teollisuutta kuin voi olla ja samalla, juuri kuten yllä kuvasit, Harvia on loistava yhtiö ja menossa vauhdilla vielä selvästi isompaan ja parempaan suuntaan. Olisi todella sääli, jos yhtiö poistuisi pörssistä jonkun ulkomaalaisen tahon omistukseen. Hyvät ja vakaat yhtiöt ovat kuitenkin aina kiinnostavia yritysostokohteita.

Käytännössä kaikki julkiset yhtiöt ovat koko ajan ostettavissa ja yhtiötä voi alkaa vaikka heti tänään nurkkaamaan ostamalla pörssistä kasan osakkeita. Osakeyhtiöiden hallitukset ovat velvollisia käymään läpi kaikki yhtiöstä tehdyt ostotarjoukset ja miettimään, ovatko ne omistajien kannalta taloudellisesti järkeviä. Jos ne ovat hallituksen mielestä hyviä tarjouksia osakkeenomistajien kannalta, niin ne pitää tuoda tietoon omistajille ja sitten omistajat päättävät yhdessä asiasta.

Harvian omistajalistalla on iso määrä yhtiön perustajasukua, toimivaa johtoa, hallituksen jäseniä ja muuta henkilöstöä. Jotenkin itselläni on vahvasti sellainen käsitys, että vaikka yhtiö on pörssissä ja omistus on laajasti hajautunut (yli 7000 omistajaa), niin Harviassa on jotain sellaista hienoa tekemisen meininkiä ja ylpeää yhdessä omistamisen kulttuuria, että se koetaan vielä perheyhtiöksi, eikä siitä luovuttaisi ihan pelkästään hyvän ostotarjouksen takia.  Mutta on sitä sieluja ennenkin myyty tässä maailmassa, kun riittävän isoa setelitukkua tullaan heiluttamaan nenän edessä.

Jos Harvia tässä vaiheessa lähtisi ostotarjouksen kautta pois pörssistä, tulisi ainakin itselleni sellainen samanlainen fiilis kuin kuin pari vuotta sitten Orklan ostaessa Kotipizzan pois pörssistä. Tämän lupaavan kasvutarinan olisi mielellään katsonut loppuun asti kyydissä.

Terveiset kaikille vihaisille korppikotka-yritysvaltaajille, omia Harvia-osakkeitani en alle viidellä kympillä myy. : )

P.S. Ja kuten Mike Tyson aikoinaan sanoi, ”Everyone has a plan until they get punched in the mouth”.  

T: Petri K. (Kotipizzan ostotarjouksen hyväksynyt piensijoittaja).