Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hei Inderes, osaatteko kertoa, mistä vallallaoleva viidakonlaki-trendi markkinoilla johtuu, ja onko sijoittamisessa siirrytty kenties uudenlaiseen aikakauteen? Aina painotetaan, että pörssi ei ole irti reaalitaloudesta, mutta mihin tämä oikeastaan perustuu: Digitaalinen maailmahan on irti reaalimaailmasta. Digiaikakaudella myös ostetaan, ja myydään osakkeita yhä enemmän perustuen siihen, kuinka paljon ihmiset (nimenomaan myös tuulipukukansa) uskovat eri yhtiöiden menestykseen. Myös perinteisesti hyvänä pidetty yhtiö voi olla täysin pohjalukemissa huonon maineensa vuoksi jne. eikä sieltä nouse välttämättä koskaan, jos meininki on esim ilmastotavoitteiden suhteen kestämättömällä pohjalla tms.. Vastaavasti jokin hienosti mielikuvia myyvä perinteisesti roskayhtiönä pidetty saattaa kohota taivaisiin, jos ihmiset vain luottavat sen tuottamaan viestintään ja visioon. Lisääntyvän rahoituksen myötä aiemmin roskayhtiönä pidetty nouseekin sitten tätä myötä jo aivan laatuyhtiöksi. Myös kaikenlainen lapuilla "pelaaminen" on varmasti lisääntynyt tänä vuonna hurjasti. Se mitä ajan takaa, ja yritän kysyä, lukee oikeastaan parhaiten edellä olevan tekstin rivien välissä, ja toivon että pääsette ajatukseen kiinni. En ole sijoittamisen ammattilainen, ja tietoni monessa asiassa ovat varmasti puutteellisia. Uskon kuitenkin, että tämä aihe hyvin monia kiinnostaa.

Inderesin kommentti 

Hei,

Kävin tuota aihetta juuri läpi Melkein minuutissa videolla, joka löytyy täältä https://www.inderes.fi/fi/videot/onko-porssi-kuplaantumassa

Lyhyesti kerrattuna, kieltämättä joissain yhtiöissä on näkyvissä maanista sijoituskäyttätymistä: hinnalla ei tullu olevan väliä ja kurssinousut ovat muistuttaneet it-kuplan nousupäiviä. Käsittääkseni ilmiö näkyy pääasiassa Yhdysvalloissa, vaikka eräissä Suomi-yhtiöissä näkyy hieman innostusta kuten SSH:ssa tai tänään Finnairissa...

Jos puhutaan Inderesin seuraamista yhtiöistä, meillä on enemmistöllä negatiivinen suositus, mutta esimerkiksi kansansuosikeissa Fortum ja Sampo on positiiviset suositukset eikä niitä voi kalliiksi haukkua. On siis tärkeä tarkentaa, että ilmiö ei koske läheskään kaikkia yhtiöitä vaan tuntuu rajoittuneen yksittäisiin tapauksiin. Toki sektorit, kuten teknologia tai peliyhtiöt, ovat nyt superssuosittuja mutta ne ottavat koronan aiheuttamasta talouskriisistä suhteellisesti vähemmän osumaa.

Vaikka tilanne tuntuu ällistyttävältä (maaliskuun paniikisti on vain pari kuukautta!), niin ei ole yllätys että osa massiivisesta elvytyksestä valuu eri omaisuusluokkiin kuten osakkeisiin. Monilla ihmisillä on paljon aikaa ja rahaa (enemmistö on saanut kuitenkin pitää työnsä koronakriisissäkin) ja selkeästi tuo ylimääräinen energia ammutaan osittain myös pörssiin. Ns. ammattisijoittajat ovat ainakin kyselyissä olleet suht negatiivisia, joten ilmiö tuntuu rajautuvan osaan yksityissijoittajista, mutta tätä on vaikea täysin eksaktisti todentaa.

Yleensä kuplia pääsee syntymään tilanteessa, jossa on paljon löysää rahaa ja uusia sijoittajia joille tarjotaan sijoituskohteita joihin liittyy uutta teknologiaa yms. Jopa polkupyöräosakkeet saatiin kuplaan sata vuotta sitten "uutena liikkumisteknologiana", joten tässä ei ole sinänsä uutta auringon alla.

Terveisin,

Verneri