Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Johtohenkilöiden liiketoimet

Inderes Q&A 19.11.2020 10:09

Onkohan olemassa mitään vinkkiä tai ohjetta siitä, miten paljon yksityisen piensijoittajansijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota johtohenkilöiden liiketoimiin? Esim jos jonkin yhtiön johtohenkilöt alkaa myymään omistuksiaan, niin kannattaako itsekkin myydä sen firman laput pois?

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyvä kysymys. 

Tähän ei ole yhtä totuutta tai täydellistä vastausta: jokainen tapaus on ainutlaatuinen. 

Lähtökohtaisesti sisäpiirin myynnit ovat heikompi signaali, kuin ostot. Myynnit voivat liittyä esimerkiksi varallisuuden hajauttamiseen tai Yhdysvalloissa ennaltasovittuun osakkeiden myyntiohjelmaan (osakkeet osa johdon palkkausta). Kotimaasta viime vuosien näkyvin esimerkki lienee Admicom, jonka osake on kymmenkertaistunut listautumisen jälkeen ja koko matkan ajan sisäpiiri on myynyt voimakkaasti, joskin pääomistaja ja toimitusjohtaja vähemmän. Tässä tapauksessa kyse on ollut enemmän vuosien uurastuksen jälkeen hedelmien poimiminen, kuin merkki liiketoiminnan rapautumisesta. Monella sijoittajalla on jäänyt paha maku suuhun Lehdon sisäpiirimyynneistä aikoinaan, minkä takia ymmärrettävästi sisäpiirin liikkeitä katsotaan suurennuslasin kanssa. 

Johdon myynnit kannattaa suhteuttaa heidän asemaansa yhtiössä (onko toimitusjohtaja, jonkun divisioonan tai toimialan johtaja, pääomistaja, hallituslainen yms.) sekä heidän koko omistukseen. Monet suuret omistajat myyvät osakkeita parantaakseen osakkeen likviditeettiä, ja silti heille jää edelleen suuri omistus itselleen.

Sisäpiirin ostot voi tulkita voimakkaammin, joskin näissäkin signaalit ovat ristiriitaisia. Esimerkiksi Next Gamesin pääomistaja on tankannut osaketta aina välillä, mutta se on maistunut hänelle niin 13 eurossa kuin eurossakin: hinnalla ei väliä? Toisaalta Kamuxin perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kalliokoski tankkasi osaketta muhkeilla summilla sen mörniessä pari vuotta listautumisen jälkeen. 

Lyhyesti: jokainen sisäpiirikauppa kannattaa tulkita tapauskohtaisesti. Jos yhtiöllä on aiemmin ollut merkkejä ongelmista, voi myyntejä katsoa herkemmin, kuin yhtiöllä jolla kaikki näyttää menevän toistaiseksi putkeen. 

Sisäpiirkauppoja on aiemmin kommentoitu Q&A:ssa täällä https://www.inderes.fi/fi/kysymys/sisapiirin-kaupat-mista-nakee-ja-miten...

Ja niitä voi Premium-jäsenet seurata helposti täältä https://www.inderes.fi/fi/sisapiirin_kaupat

Terveisin,

Verneri