Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Kaupankäynnin rajoitukset Inderesillä

Inderes Q&A 27.11.2020 13:30

Moi, Kommentoitte aktiivisesti keskustelupalstalla yhtiöiden asioita ja ajoittain ilmoitatte myös henkilökohtaisiin salkkuihinne tekemistä ostoista ja perustelette päätökset näiden taustalla. Kyseessä ei ole toki ostosuositus, mutta palstalla tämä saa kuitenkin kevyttä "hypeä" yleensä aikaiseksi. Kyseessä on usein seurannassanne olevia yhtiöitä, joten liittyykö tuohon kommentointiin mitään rajoituksia vai päteekö näissäkin sama yhden kuukauden kaupankäynnin sääntö? (Viimeisimpänä esimerkkinä tulee mieleen Sievi Capital) Voiko joskus toimintanne teoriassa kasvaa sille tasolle, että ette pystyisi enää palstalla kommentoimaan henkilökohtaisten salkkujenne ostoja?

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyvä kysymys!

Kerrataan aluksi meidän kaupankäyntisäännöt:

-Suosituksia vastaan ei saa mennä koskaan. Käsittääkseni ainoa pakottava syy olisi jokin henkilökohtainen taloudellinen katastrofi, mikä pakottaisi likvidoimaan osakeomistukset ja tällöin voi anella armoa Inderesin hallitukselta poikkeuslupaan (käsittääkseni kollegoita ei ole tässä tilanteessa eikä näin ole koskaan tehty).

-Suosituksen, tai minkä tahansa analyytikon kommentin inderes.fi:ssä, tai muun kommentin millä voi olla vaikutusta kurssiin, jälkeen on aina kahden pörssipäivän karenssiaika. Esimerkiksi jos keskiviikkoaamuna ennen pörssin aukeamista ilmestyy analyysi yhtiöstä X osta-suosituksella, saa henkilökunta ostaa vasta perjantaina.

-Kauppaa ei saa käydä silloin, jos on tutkimus päällä (tällä tavalla voi kiusata kollegojaan siten, että kirjoittaa laajaa raporttia kuukausia yhden lauseen päivätahtia). Jos yhtiöltä tulee merkittävä tiedote, tutkimus käynnistyy välittömästi. Olimme kerran kollegan X kanssa myymässä osaketta Y omista salkuistamme. Minä myin heti kuin sain luvan, mutta hän vitkasteli vartin. Vartin päästä yhtiöltä tuli pörssitiedote, ja kollegani oli osakkeessa vielä seuraavan vuoden päivät jumissa, kunnes suositus muuttui uudelleen negatiiviseksi.

-Noiden takia kaupankäyntiin pitää kysyä aina lupa yhtiötä seuraavalta analyytikolta, tai jos yhtiö on Helsingin pörssissä mutta ei ole vielä seurannassa on hyvä kysyä Mikaelilta ollaanko meillä juuri myymässä yhtiöseurantasopimusta sinne.

-Osaketta mitä on ostanut, ei saa myydä seuraavaan kuukauteen eli pitoaika on vähintään kuukausi. (Tämän säännön seuraukset tuntuivat konkreettisesti helmi-maaliskuussa!). Ostaa saa kyllä lisää useina päivinä jos ylläolevat ehdot täyttyvät.

-Mallisalkulla on etuajo-oikeus siitä hetkestä lähtien, kun Sauli, Mikael ja Juha keksivät laittaa osakkeen kiikariin. Joskus tämä voi kestää viikkoja esim. osakkeen heikon likviditeetin takia, joskus ratkaisu syntyy nopeasti. Mallisalkkua koskee muutoin nuo samat kaupankäyntisäännöt.
 

Lähtökohtaisesti meillä kannustetaan avoimuuteen ja henkilökunta saa avoimesti kertoa kaupoistaan, omistuksistaan yms. niin foorumilla kuin muuallakin internetin julkisessa maailmassa. Tottakai, hyvää pelisilmää käyttäen: mitään kurssin buffaamista tai vastaavaa ei katsota hymyissä suin. Ainoa skenaario, missä alettaisiin rajoittamaan tätä kommentointia olisi, jos ne vie liikaa huomiota pois itse analyysista.

Kehoitamme edelleen sijoittajia lukemaan itse analyysia ja kommentteja, ei peesaamaan sokeasti muiden perässä. :) 

Terveisin,

Verneri