Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Terve. Olen tutkiskellut jo jonkin aikaa kehittyviä markkinoita sijoituskohteena. Ja tässä vaiheessa olisi mielenkiintoista kuulla mitä mieltä te olette kehittyvistä markkinoista. Ainakin Sauli ja Juha ovat kertoneet podeissa että heillä on kehittyvien markkinoiden rahastoja.

Inderesin kommentti 

Terve!

Inderesillä ei ole virallista näkemystä kehittyvistä markkinoista, kun me keskitymme Helsingin pörssiin ja osittain tietysti pääosin länsimaisiin verrokkeihin. Seuraavia väljiä lausuntoja ei siis kannata ajatella Inderesin näkemyksenä, vaan minun omina hajanaisina ajatuksina. Kaikesta vastuusta paetaan, eikä mitään kirjoitettua kannata tulkita sijoitussuositukseksi.

Minä olen ollut pitkäaikainen sijoittaja Pyn Elite -rahastossa, joka sijoittaa tällä hetkellä valtaosin Vietnamiin ja aiemmin Thaimaahan. Tästä olen kertonut ainakin jossain podeissa avoimesti aiemmin, ja olen edelleen mukana. Rahastolla on erinomainen pitkän aikavälin track-record ja uskon, että rahasto on jatkossakin palkkioidensa arvoinen. Vietnam on muutenkin mielenkiintoinen kehittyvä markkina, jossa potentiaalia ja toisaalta myös riskejä riittää. Vietnam on joka tapauksessa tällä hetkellä ainoa paikka, missä minulla on rahaa kiinni kehittyvillä markkinoilla.

Olen pitkällä aikavälillä suhteellisen optimistinen myös Kiinan suhteen, vaikka siellä(kin) on tietysti paljon ongelmia. Tällä hetkellä minulla ei ole sijoituksia Kiinassa, kun sielläkin osakemarkkinoihin tarttui innostusta (olin aiemmin jonkin aikaa mukana indeksirahastolla). Kiinassahan tällä hetkellä ongelmia riittää, mutta toisaalta tämä näkyy myös osakkeiden hintatasossa. Jos ajatellaan viimeaikaisia voimakkaita elvytystoimia ympäri maailmaa, Kiina on ollut yllättävän pidättyväinen ja selviytynyt mahdollisesti vähimmillä tahroilla koronapandemiasta. Esimerkiksi osakepoiminta on maassa kuitenkin käytännössä mahdotonta.

Yleisesti olen suhteellisen optimistinen myös Kaakkois-Aasian suhteen, mihin tuo Vietnam tietysti kuuluu. Jos itse pitäisi tällä hetkellä arvata suurimpia voittajia keskipitkällä aikavälillä kehittyviltä markkinoilta, laittaisin omat pennoseni tuolle alueelle. Ongelmia riittää, mutta arvostukset on edullisia ja tuolla on vielä ihmisiä tavoittelemassa parempaa elämää – ja valmiita tekemään pirusti töitä sen eteen.

Muitakin vaihtoehtoja on tietysti paljon. Afrikassa on tietysti potentiaalia, mutta sitä on ollut aiemminkin eikä sieltä silti tunnu nousevan kauheasti houkuttelevaa liiketoimintaa. Etelä-Amerikka on monin osin mielenkiintoinen, mutta toisaalta tuntuu ajautuvan tasaisin väliajoin poliittisiin sotkuihin ja esimerkiksi velkaongelmiin. Meksikoon kannattaisi ehkä tutustua tarkemmin, koska se voisi olla voittajien joukossa lähivuosina. Venäjän poliittinen tilanne tukee käsitykseni mukaan enemmän suuryhtiöitä, jotka ovat hallinnon suosiossa. Korruptio on tietysti ongelma monessa muussakin paikassa.

Tähän loppuu vastuuton spekulointi kehittyvistä markkinoista. Minä (tai me) ei tosiaan olla tässä mitenkään parhaita asiantuntijoita, joten näiden kommenttien perusteella ei kannata sijoituspäätöksiä tehdä. Toivottavasti innostut kuitenkin itse tutkimaan asiaa eteenpäin!

Hyviä sijoituksia,

Juha