Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

13.8.2018 esitettyyn kysymykseen vastatattiin, että "sisäisen koron laskelma ei anna oikeaa kuvaa osakesalkun tuotoista". Jäin ihmettelemään mihin tämä kannanotto perustuu ja kokeilin XIRR-funktiota Vernerin sijoituskoulussa käyttämään esimerkkiin. SISÄINEN.KORKO.JAKSOTON funktio on englanninkielisessä excelissä XIRR. Tästä lisää: https://support.microsoft.com/fi-fi/office/xirr-function-de1242ec-6477-4.... Jos XIRR-funktioon syöttää https://www.inderes.fi/fi/miten-laskea-osakesalkun-tuotot mukaisen esimerkin luvut, saa kyllä ihan saman lopputuloksen. XIRR:n etuna on vielä se, että siinä salkkuun voi sijoitusperiodin aikana tallettaa tai sieltä nostaa eriä (niin monta kertaa kuin haluaa). Näin sillä saa vielä tarkemman salkun tuoton kuin vain tietyn jakson alun ja lopun vertailun. Sijoituskoulun sivulla excel kaava esitettiin näin =((loppupisteluku/alkupisteluku 100) ^ (1/vuosien määrä)) -1 = vuosituottosi % Pitäisikö sen olla näin =((loppupisteluku/alkupisteluku) ^ (1/vuosien määrä)) -1 = vuosituottosi % Olenko ymmärtänyt jotakin väärin, vai kaipaisiko sijoituskoulu täsmennystä näiltä osin? PS. Kiitoksia muuten erinomaisesta materiaalista ja innoittavasta tavasta esitellä sijoitusmaailman asioita ja analyysejä. Teitä on ilo seurata.

Inderesin kommentti 

Hei :)
 

"Sijoituskoulun sivulla excel kaava esitettiin näin =((loppupisteluku/alkupisteluku 100) ^ (1/vuosien määrä)) -1 = vuosituottosi % Pitäisikö sen olla näin =((loppupisteluku/alkupisteluku) ^ (1/vuosien määrä)) -1 = vuosituottosi % Olenko ymmärtänyt jotakin väärin, vai kaipaisiko sijoituskoulu täsmennystä näiltä osin?"

Tosiaan tuossa "100" oli haettu sitä ajatusta, että yleensä eri ajanjaksoilla salkun tuottoja katsottaessa tuo alkupisteluku on aina 100. Ehkäpä ilmaisu on hieman hämmentävä, tuo sinun esityksesi on siis ihan oikein myös!

Terveisin,

Verneri