Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Miksi yleinen korkotason nousu on pankeille hyväksi tuottojen kannalta? Luulisi otto- ja antolainauksen gäpin toimivan samalla tavoin korkotasosta riippumatta.

Inderesin kommentti 


Moi,

kiitos hyvästä kysymyksestä.

Tämän taustalla on kaksi keskeistä tekijää. Ensinnäkin, pankit rahoittavat antolainaustaan käytännössä lähes ilmaisilla talletuksilla sekä markkinoilta haettavalla velkakirjarahoituksella. Kun viitekorkojen (esimerkiksi Euribor) nousu kasvattaa pankin koko luottosalkun korkotuottoja, nousevat rahoituskustannukset käytännössä vain velkakirjojen osalta. Tämä kasvattaa otto- ja antolainauksen korkoeroa ja siten korkokatetta.

Toinen selitys liittyy pankkien perustehtävään eli niin sanottuun maturiteettitransformaatioon. Käytännössä tämä sanahirviö tarkoittaa sitä, että pankit rahoittavat pitkäaikaiset lainasaatavansa lyhytaikaisella rahoituksella (kuten talletuksilla). Normaalioloissa pitkät korot ovat lyhyitä korkoja korkeammalla ja näin pankit tekevät tällä maturiteettiepäsuhdalla ansaintaa. Kun korot nousevat, niin pitkät korot ovat tyypillisesti liikkuneet lyhyitä korkoja rivakkammin, mikä siis jyrkentää korkokäyrää ja kasvattaa otto- ja antolainauksen välistä korkoeroa.

t. Matias