Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Iltakauppa lienee kohtuu helppo palauttaa, mutta lounas on työelämän todennäköisesti pysyvästi osittaisen muuttumisen johdosta hankalampi. Lounaskauppa on iso osa Nohonkin liikevaihdosta. Ettekö usko etätyön pysyvästi tai ainakin useamman vuoden ajan jänteellä vähentävän lounasmyyntiä?

Inderesin kommentti 


Kysymys esitettiin alun perin Youtubessa uusimman NoHo-videon kommenttikentässä.

Arviomme mukaan lounasruokailun osuus NoHon liikevaihdosta on joitain prosetteja (2-5 %), eli kyseessä suhteellisen pieni osa kokonaisliiketoimintaa. Näin ollen isollakaan muutoksella lounasmarkkinassa ei ole NoHolle kovin suurta vaikutusta. Rajuimmin muutos näkyy NoHon omistamassa Pihka-ketjussa, joka on keskittynyt lounasruokailuun.

Lounasmarkkina varmasti muuttuu etätyön kasvun mukana. Suurin murros koskee puhtaasti lounasruokaan keskittyviä ravintoloita, mutta iltapaikoissa muutos on pienempi. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, että laskeeko lounasmarkkinassa volyymin lisäksi myös arvo, vai nouseeko lounaaseen käytetty keskiosto, kun siellä käydään harvemmin?

Lisäksi toinen mielenkiintoinen kulma on, että mihin tämä käytettävissä oleva tulo siirtyy. Osa siirtyy varmasti ruokakauppaan (ostetaan enemmän ruokaa kotiin), mutta osa saattaa hyvin siirtyä "iltaruokailuun". Jos olet koko viikon etätöissä kotona ja syönyt pelkkää kotiruokaa, niin tarve lähteä ulos syömään (tai tilata kotiin) todennäköisesti kasvaa. Itse en odota, että tuo lounasmarkkinan muutos vaikuttaa oleellisesti koko ravintolamarkkinan kokoon, vaikka ravintolamarkkinan sisällä nähdäänkin jonkin verran liikehdintää.

t. Sauli