Oriolan ja Keskon yhteisyritys avaa ensimmäiset myymälänsä syksyllä. Miten näette, löytyykö tästä positiivista ajuria Oriolan osakkeelle, vai onko Kesko suurempi hyötyjä yhteistyöstä? Millä aikavälillä investointi alkaa tuottaa tulosta? Oriolan osake on viime aikoina kehittynyt todella heikosti, vaikka Oriola on pystynyt määrätietoisesti toteuttamaan strategiaansa. Onko siis mahdollista, että Oriola kärsii Orionin vastatuulesta? Eli onko Oriola Keskolle vasta hyvä ostokohde, kun apteekkiala vapautuu, kuten aiemman kommenttinne antaa ymmärtää - eikö hyvinvointialan nousutrendi riitä?
Kesko ja Oriola tiedottivat maaliskuussa 2017 lähtevänsä rakentamaan uutta koko Suomen kattavaa terveys-, kauneus- ja hyvinvointimyymälöiden ketjua. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteysyrityksen perustamisesta, josta kumpikin osapuoli omistaa 50 % ja yhtiöt investoivat ensivaiheessa yhteisyritykseen yhteensä noin 25 MEUR. Molempien yhtiöiden sijoitettuun pääomaan verrattuna kysymys on pienestä sijoituksesta. Ensimmäiset hyvinvoinnin myymälät avataan syksyllä 2017 ja tämän vuoden aikana tavoitteena on avata yhteensä 15 myymälää. Myymälöiden perustamisessa on tarkoitus hyödyntää Keskon olemassa olevia kauppapaikkoja (K-Citymarket, K-Supermarket ja K-market), mutta tarkoituksena on perustaa myös täysin uusia myymälöitä. Tavoitteena on ensivaiheessa rakentaa 100 myymälän ketju ja verkkokauppa. Toimintaa suunnitellaan laajennettavan myöhemmässä vaiheessa lääkemyyntiin, mikäli Suomen apteekkilainsäädäntö muuttuu. Arviomme mukaan yhtiö voisi saavuttaa sadan myymälän kapasiteetin vuosien 2019-2020 aikana, joissa on tarkoitus myydä terveys-, kauneus- ja hyvinvointituotteita.
Olettaen ettei ketjun myymälät vielä siinä vaiheessa saa myydä lääkkeitä, voisi yhden myymälän liikevaihto olla 0,5-1,0 MEUR:n luokkaa. Ketjun liikevaihto voisi näin kolmen vuoden päästä olla 50-100 MEUR:n haarukassa. Vertaa Oriolan liikevaihto (2017e: 1,5 miljardia euroa) ja Kesko (2017e: 10,7 miljardia). Jos Keskon ja Oriolan yhteinen ketju saisi tulevaisuudessa myös lääkkeet valikoimiinsa, voisi ketjun liikevaihtopotentiaali helposti moninkertaistua. Yhtiöt ovat todenneet ketjun olevan tappiollinen perustamisvaiheen aikana. Ketju tekee arviomme mukaan nollatulosta 2020. Mikäli ketjun myymälät onnistuisivat perustamisvaiheen jälkeen (2020-) noin 5 %:n liikevoittotasoon (hyvä vähittäiskaupan marginaali), tekisi ketju yhteensä noin 2,5-5,0 MEUR:n liikevoittoa ilman lääkkeitä, mikä jakautuisi 50/50 yhteisyrityksen osapuolten kesken. Vuoden 2017 liikevoittoennusteemme Oriolalle noin 50 MEUR ja Keskolle 370 MEUR eli tässä mittakaavassa uuden ketjun vaikutus molempien yhtiöiden tulonmuodostukseen on hyvin pientä eikä tätä kautta tarjoa juuri minkäänlaista positiivista ajuria kummankaan osakkeen kurssille. Strategisessa mielessä Keskon ja Oriolan yhteenliittyminen oli järkevää, sillä yhtiöt voivat nyt paaluttaa itsensä maantieteellisesti laajalle alueelle ja valmistautua apteekkimarkkinan mahdolliseen avautumiseen joskus tulevaisuudessa. Mielestämme ketjun perustamisen logiikka nojaa puhtaasti apteekkimarkkinan avautumiseen "joskus myöhemmin tulevaisuudessa" ja ilman tätä markkinan avautumista emme näe hankkeen luovan omistaja-arvoa kummankaan toimijan näkökulmasta. Apteekkimarkkinan avautuessa uudella ketjulla on hyvät edellytykset ottaa itselleen vahva markkina-asema apteekkimarkkinalla ja luoda omistaja-arvoa tämän kautta. Apteekkimarkkina ei arviomme mukaan tule kuitenkaan avautumaan vielä tämän vuosikymmenen aikana, minkä takia ketjun perustamisen etupainotteiset kustannukset tulevat näkymään kannattavuuden heikkenemisenä lähivuosien aikana. Tämä ja muut käynnissä olevat investoinnit sekä kuluja kasvattanut uuden toiminnanohjausjärjestelmän kustannukset ovat painaneet Oriolan tuloskuntoa tänä vuonna ja sitä kautta ennusteet ovat laskeneet ja osakekurssi on tullut samalla alas. Orion totesi suomessa tehdyn lääkkeiden hintaputken kaventamiseen vaikuttaneen negatiivisesti liikevaihtoon ja kannattavuuteen joten tälläkin on voinut olla pieniä heijastusvaikutuksia Oriolaan.