Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Laatuyhtiöiden shorttaaminen

Inderes Q&A 20.01.2022 12:15

Omistajatietopalvelu Holdings julkaisee Helsingin pörssin shortatuimpien osakkeiden listaa. Shorttilistalla on muun muassa seuraavia osakkeita: Cargotec, YIT, Orion, Telia Company, Wärtsilä, Valmet, Elisa. Nämähän mielletään laatuosakkeiksi.

USA:n FED on ilmoittanut nostavansa ohjauskorkoa 3 kertaa tänä vuonna. Myös velkakirjojen osto-ohjelma lopetetaan. Paljon ollaan puhuttu, että tämä vuosi on laatuosakkeiden vuosi ja kasvuosakkeet kärsivät rahoitusmarkkinoiden kiristymisen vuoksi. Miksi siis shorttilistalla on laatuosakkeita ?

PS. Miksi Inderes ei shorttaa osakkeita mallisalkussaan? Inderes ei myöskään käytä teknistä analyysiä mallisalkussaan. Miksi?

Inderesin kommentti 


Moi!

Vaikea ottaa kantaa, miksi jokin taho X on myynyt lyhyeksi osaketta Y. Näissä ei aina edes ole kyseessä suoraan kannanotto yksittäisen osakkeen arvostustasosta. Esimerkiksi hedgerahastot hyödyntävät erilaisia markkinaneutraaleja strategioita, joissa esimerkiksi tietyltä sektorilta sekä ostetaan että myydään lyhyeksi osakkeita. Toisaalta voisi kuitenkin huomauttaa, että pelkkä ”laatuyhtiön leima” ei välttämättä tee kyseisestä osakkeesta hyvää sijoituskohdetta, jos osakkeen arvostustaso on liian korkea.

Mallisalkun sijoitusstrategian ytimessä on omistaa pitkäjänteisesti laadukkaita yhtiöitä. Shorttaaminen sopii tähän asetelmaan melko huonosti, koska pitkällä aikavälillä osakemarkkinat tyypillisesti ovat nousussa. Lyhyeksi myynti vaatisi siis lyhyellä aikavälillä yliarvostettujen osakkeiden etsimistä ja samalla sellaisten ajurien löytämistä, jotka tämän yliarvostuksen lopulta purkaisivat. Tässä kohtaa Mallisalkun kannalta haasteeksi tulisi se, että salkku noudattaa Inderesin sisäisiä kaupankäyntisääntöjä, jolloin salkku ei voi käydä kauppaa analyytikoidemme suosituksia vastaan.

Jos esimerkiksi Mallisalkku olisi myynyt lyhyeksi osaketta X, jossa analyytikollamme olisi myy/vähennä-suositus, voisi shorttiposition purkaa vasta siinä kohtaa, kun kyseisen osakkeen suositus on kääntynyt positiiviseksi ja 2 kaupankäyntipäivän jälkeinen karenssiaika on ohi. Sillehän ei ole mitään takuita, että analyytikon suositus kääntyisi juuri silloin positiivisesti, kun tämä mahdollisesti toteutunut negatiivinen ajuri olisi aiheuttanut laskupainetta osakkeeseen. Näin ollen Mallisalkku ei pystyisi aina purkamaan lyhyitä positioitaan ja tämä aiheuttaisi merkittävän riskin salkulle riskienhallinnan näkökulmasta. Shorttaajan teoreettinen tappiohan on rajaton, sillä kärjistettynä yksittäinen osakehan voi teoriassa nousta äärettömän korkealle.

Lopuksi tekniseen analyysiin liittyen. Mallisalkun osakepoiminnat tehdään fundamenttianalyysiin pohjautuen, johon myös koko Inderesin sijoitustutkimus pohjautuu. Teknistä analyysia hyödynnetään pääsääntöisesti lyhyemmässä kaupankäynnissä, joka ei kuulu Mallisalkun eikä Inderesin leipälajeihin. Periaatteessa teknistä analyysia voisi pyrkiä hyödyntämään optimaalisten ostopaikkojen löytämisessä yksittäisissä osakkeissa. Mallisalkku käy kuitenkin niin harvoin kauppaa, ettei tälle ole tarvetta. Yksinkertaistetusti ostamme salkkuun osakkeita silloin, kun näemme fundamenttianalyysin pohjalta niiden tuotto-odotuksen riittävän hyväksi ja vastaavasti myymme/kevennämme omistuksia, kun tuotto-odotus heikkenee joko kurssinousun tai liiketoiminnan fundamenttien muutosten myötä.

t. Atte