Liiketoimintakatsaus vs osavuosikatsaus

Inderes Q&A 04.02.2019 13:10

Hei. Olen tästä aiheesta lähettänyt aiemmin kysymyksen mutta varmaan on hukkunut jonnekin. Eli kysymykseni meni kutakuinkin näin: Teillä oli Martelan toimari roastissa ja siinä Verneri sanoi että liiketoimintakatsaus on suppeampi. Oma ymmärrykseni tästä jäi että osavuosikatsaus olisi isompi kuin liiketoimintakatsaus. Mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa? Mitä eroa näillä on?

Inderesin kommentti 

Hei,

Ensinnäkin pahoittelut viivästyneestä vastauksesta: aiempi kysymys ei hävinnyt, mutta siihen vastaaminen venyi luvattoman kauan. Otan tästä täysin syyt itselleni.

Sitten vastaukseen:

Ymmärryksesi on kutakuinkin oikea!

IAS34-standardi määrittää, mitä asioita ja taulukoita osavuosikatsauksesta pitää löytyä: melkoisen tuhti paketti kaikenlaista tietoa tulisi osarin pitää sisällään lukuintoisten sijoittajien innostukseksi. Lisää materiaalia voi penkoa esim. täältä https://www.bdo.global/getattachment/Services/Audit-Assurance/IFRS/Model...(Jun-2018).pdf.aspx?lang=en-GB

Arvopaperimarkkinalaki mahdollisti muutama vuosi takaperin yhtiöiden käyttää mainittua lyhennettyä versiota "liiketoimintakatsaus", joka usein julkistetaan 3kk ja 9kk osalta, kun kaikki yhtiöt eivät halua tehdä laajaa versiota näiltä välikvartaaleilta. Nämäkin yhtiöt kuitenkin julkistavat "kunnon" osavuosikatsaukset puolivuosittain (eli puolivuosikatsaus ja tilinpäätöstiedote). Lyhyet liiketoimintakatsaukset vähentävät yhtiön työtä niiden ollessa muutamien sivujen mittaisia kommentteineen ja parine taulukoineen. 

Terveisin,

Verneri