Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Mallisalkku: positioiden lisäykset?

Inderes Q&A 19.08.2021 9:10

Miksi mallisalkku ei ole lisännyt omiin jo olemassa oleviin positioihinsa vuosien varrella? Yleensä sijoittajia kannustetaan ostamaan osakkeita pikkuhiljaa, jotta ajallisen hajautuksen hyödyt laskisivat riskitasoa. Useammassa mallisalkun osakkeessa on ollut jo pitkään lisää suositus, mutta positioita ei ole kasvatettu. Täytyykö aina olla kyseessä osta-suositus vai miksi esimerkiksi CapMania ei ole nähty mielenkiintoisena ostokohteena? Nykyisin CapManin rivi mallisalkun kokonaisuudessa on häviävän pieni, ja kurssinousulla ei näin ollen ole merkittävää vaikutusta koko salkun kehitykseen.

Inderesin kommentti 

Erinomainen kysymys!

Yksi Mallisalkun suurimpia heikkouksia on historiassa ollut sen kyvyttömyys ostaa nouseviin kursseihin. On hyvin harvinaista, että olemme kasvattaneet jonkun yhtiön painoa salkussa (Revenio ja NoHo tulevat nyt äkkiseltään mieleen). Paikkoja kyllä olisi ollut, mutta näitä ei vain ole tullut käytettyä. Tässä ei ole mitään järkevää syytä, vaan kysymys on merkittäviltä osin sijoittajapsykologian sudenkuopista.

Ajallisen hajautuksen suhteen Mallisalkun haasteena on se, että yleensä kun me otamme position jossain yhtiössä, kokee osake välittömästi tasokorjauksen. Jos kommentissamme vielä kertoimisimme, että tulemme jatkamaan ostojamme, niin olisi erittäin iso riski, että osake korjaa tasoille joilla emme sitä enää halua ostaa. Näin ollen pyrimmekin aina siihen, että ensimmäinen positiomme on merkityksellisen kokoinen (mieluusti vähintään 5%), vaikka emme sitä enää kasvattaisi. Meille ei myöskään ole mikään ongelma ostaa kerralla isompaa positiota, jos case on riittävän houkutteleva. Kyllä meillä oli esimerkiksi tarkoitus Qt:tä lisätä koronakriisissä vielä alkuperäisen position jälkeen, mutta juna karkasi asemalta vähän turhan ärhäkästi (toki ei meidän takiamme). Yhteenvetona voi ehkä sanoa, että jos Mallisalkku ei olisi julkinen, niin todennäköisesti hyödyntäisimme enemmän osto-ohjelmia. Kuitenkin nykymallisena osto-ohjelmat ovat hankalia ja suosimme pienempää kauppojen lukumäärää.

Mallisalkun säännöt sanovat, että yhtiöllä pitää olla positiivinen suositus, jotta voimme sitä ostaa. Kyllä olemme muistaakseni myös joskus ostaneet jotain casea jolla on lisää-suositus, mutta valtaosin ostot kohdistuvat osta-suosituksen saaneisiin caseihin. Tämä on täysin loogista, sillä Mallisalkun tuottotavoite on korkea ja yleensä lisää-suositus ei tähän riitä. 

-Sauli