Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Olen miettinyt, että millä perustein Inderes ostaa lisää jo omistamiensa yhtiön osakkeita? Varmasti historiassa lisäyksiä on tehty, mutta viime vuosina en juurikaan osaa nimetä yhtään. Onko Inderes yksinkertaisesti huono ostamaan lisää vai pelätäänkö nouseviin kursseihin ostamista, jos sillä mahdollisesti syötäisiin jo saatu tuotto? Uusia yhtiöitä silloin tällöin saadaan salkkuun, mutta miksi vanhoja ei lisätä edes silloinkaan, vaikka analyytikko kääntyy osta-puolelle ja kuvaa tulevien vuosien tuotto-odotusta erittäin houkuttelevaksi? Aivan ykköspyssyjen kohdalla lisäostojen jättäminen on tietysti perusteltua salkunhoidollisista syistä, mutta pienemmillä painoilla olevia yhtiöitä esim. Kamux lisäyksiä ei ole saatu.

Inderesin kommentti 

Erinomainen kysymys!

Yksi Mallisalkun suurimpia heikkouksia on historiassa ollut sen kyvyttömyys ostaa nouseviin kursseihin. On hyvin harvinaista, että olemme kasvattaneet jonkun yhtiön painoa salkussa (Revenio ja NoHo tulevat nyt äkkiseltään mieleen). Paikkoja kyllä olisi ollut, mutta näitä ei vain ole tullut käytettyä. Tässä ei ole mitään järkevää syytä, vaan kysymys on merkittäviltä osin sijoittajapsykologian sudenkuopista.

Ajallisen hajautuksen suhteen Mallisalkun haasteena on se, että yleensä kun me otamme position jossain yhtiössä, kokee osake välittömästi tasokorjauksen. Jos kommentissamme vielä kertoimisimme, että tulemme jatkamaan ostojamme, niin olisi erittäin iso riski, että osake korjaa tasoille joilla emme sitä enää halua ostaa. Näin ollen pyrimmekin aina siihen, että ensimmäinen positiomme on merkityksellisen kokoinen (mieluusti vähintään 5%), vaikka emme sitä enää kasvattaisi. Meille ei myöskään ole mikään ongelma ostaa kerralla isompaa positiota, jos case on riittävän houkutteleva. Kyllä meillä oli esimerkiksi tarkoitus Qt:tä lisätä koronakriisissä vielä alkuperäisen position jälkeen, mutta juna karkasi asemalta vähän turhan ärhäkästi (toki ei meidän takiamme). Yhteenvetona voi ehkä sanoa, että jos Mallisalkku ei olisi julkinen, niin todennäköisesti hyödyntäisimme enemmän osto-ohjelmia. Kuitenkin nykymallisena osto-ohjelmat ovat hankalia ja suosimme pienempää kauppojen lukumäärää.

Mallisalkun säännöt sanovat, että yhtiöllä pitää olla positiivinen suositus, jotta voimme sitä ostaa. Kyllä olemme muistaakseni myös joskus ostaneet jotain casea jolla on lisää-suositus, mutta valtaosin ostot kohdistuvat osta-suosituksen saaneisiin caseihin. Tämä on täysin loogista, sillä Mallisalkun tuottotavoite on korkea ja yleensä lisää-suositus ei tähän riitä. 

-Sauli