Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kun ostan osakkeen, mihin rahat konkreettisesti menevät? Näkyykö ne heti seuraavana päivänä yhtiön tilillä, ja niillä voidaan ostaa vaikka uudet kännykät? Vai meneekö ne välittäjän tilille? Kun kurssi sitten tippuu vaikka 50%, niin mihin se raha katoaa?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kun ostat osakkeen pörssistä, menee rahasi käytännössä osakkeen myyjälle. Sinä saat ne osakkeet, kuten se toinen saa sinun rahasi. Sama menee toisin päin: kun päätät myydä joitain osakkeita, sinä saat käteistä rahaa joltain toiselta sijoittajalta joka vuorostaan saa sinulta ne osakkeet ja toivoo, että niiden arvo kehittyy suotuisasti jatkossa.

Jos osallistut (maksulliseen) osakeantiin, missä yhtiö laskee liikkeelle uusia osakkeita ja kerää siten sijoittajilta rahaa, niin silloin rahat menevät firmalle ja se voi ostaa vaikka uusia kännyköitä tai mihin tarpeeseen se rahaa kerääkään. Yleensä yritysostoihin tai vaikkapa taseen vahvistamiseen.

Osakkeet eivät ole rahaa, vaikka niitä mitataankin euroissa, dollareissa jne. Rahaa ei siis katoa, kun kurssi putoaa 50 %. Mutta, ihmisten paperivarallisuutta kyllä tuhoutuu senkin edestä. :) Teoriassa (tämä on siis vain esimerkki ja täysin epärealistinen sellainen mutta ajanee asiansa) jos Sammon osakkeella käytäisiin tänään yksi kauppa 20 eurolla, putoaisi Sammon pörssissä noteerattu arvo puoleen ja sijoittajat olisivat paperilla laskettuna yhteensä n. 10 miljardia köyhempiä. Eli, rahaa ei häviä mutta paperilla varallisuus heiluu pörssissä päivittäin. 

Terveisin,

Verneri