Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Mielestäni "lääkärikeskus" menee nyt väärään suuntaan. Kuntosalibisness ja hyvinvointipalvelut yleisesti ovat äärimmäisen kilpailtuja aloja, joissa hinnat on painettu alas. Suunta ei näkemykseni mukaan ole muuttumassa parempaan suuntaan. Kuka tahansa Ville Vallaton voi perustaa kuntosalin, mutta ei lääkärikeskusta. Miksi ennaltaehkäistä huonolla katteella, kun voi korjata hyvällä? Pihjalalinnan johdon strategia ei vakuuta yhtään.

Inderesin kommentti 

Hei​!

Se on totta, että kuntosalit ovat kilpailtu ala ja aika kaukana Pihlajalinnan ydinliiketoiminnasta. Olimme myös itse hieman yllättyneitä, kun yhtiö viime vuonna ilmoitti Forever-ostosta. Kaikki Pihlajalinnan tekemät yritysostot tällä alueella (Forever, Leaf, Fit1) ovat kuitenkin olleet kannattavia ja Forever-oston yhteydessä yhtiö sanoi, että ketjun kannattavuus on jopa korkeampi kuin Pihlajalinnan tämän hetkinen oma kannattavuus. Se että lääkärikeskusta ei voi kuka tahansa perustaa, ei tarkoita ettei myös niissä kilpailu voi olla kovaa ja sen on Pihlajalinnan L&E-segmentin heikko viime vuosien kannattavuus myös todistanut. 

Kuntosalit ovat tämän hetken arviomme mukaan jopa kannattavampaa kuin Pihlajalinnan lääkärikeskusten operoiminen (tämä johtuu kuitenkin enemmän lääkärikeskusten heikosta tuloksesta kuin siitä että kuntosalit olisivat erityisen kannattavia). Pihlajalinna voi saada kuntosaleille omien lääkärikeskusten ja työterveyshuollon toimipisteiden kautta hyvinkin paljon lisää asiakaskuntaa ja lääkärikeskukset myös uutta asiakaskuntaa kuntosalien asiakkaista, joten ristiinmyynnin mahdollisuudet ovat mielestämme ilmeiset. Pihlajalinnalla on aikaisemminkin ollut oma Urheiluklinikka, jossa on tarjottu vähän samanlaisia kuntoutuspalveluita kuin mitä uusilla kuntosaleilla on tarkoitus tarjota, joten siinä mielessä toimiala ei ole yhtiölle täysin tuntematon. Myös Pihlajalinnan kilpailija Terveystalo teki vuonna 2018 neljä yritysostoa hyvinvointitoimialalta, joten Pihlajalinna ei ole ainoa, joka laajentaa toimintaansa hyvintointialalle. Strategia voi olla ehkä hieman rönsyilevän oloinen, mutta ei kannata tyrmätä ennen kuin näkee minkälainen tulosvaikutus näillä avauksilla yhtiölle on.

Terveisin,
Petri