Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Saulilta loistava analyysi Sammon/Nordean pelintekijäjärjestelyistä. Mutta olisin odottanut spekulaatiota, mikä rooli on Jokerilla. Onko Gardell pelkkä maskotti Nordeassa? Yksi meistä kasvottomista omistajista.

Inderesin kommentti 

Hei,

Sammon ja Gardellin välisestä asetelmasta on tärkeä muistaa kaksi tekijää: 1) molemmilla on sama tahtotila (Nordean alisuorittamisen korjaaminen) ja 2) Sampo on +20 %:n omistusosuudella tiukasti kuskin paikalla Cevianin (omistus +2 %) ollessa kanssamatkustaja. Käytännössä siis Gardellin vaikuttamismahdollisuudet perustuvat yhteistyöhön Sammon kanssa.

Gardellin mukaantulo Nordeaan on muille osakkeenomistajille positiivinen asia koska 1) Gardell näkee arvoa Nordeassa ja 2) on varmasti kykenevä tuomaan uusia ideoita Nordean kehittämiseksi. Jos mietitään mitä työkaluja omistajilla työkalupakissaan on, niin keskeiset kolme ovat: 1) strategia 2) johdon vaihto 3) rakennejärjestelyt. Sampo on itse todennut, että Nordean strategia on oikea, eli kohdan 1 osalta tuskin nähdään suurempia muutoksia, vaan hienosäätöä ja tahdin kiihdytystä. Gardellin sekä HPJ:n vaihdoksen myötä en yllättyisi jos seuraavan 6kk aikana kuulisimme uusista kustannussäästöistä Nordeassa. Kohta 2 ei mielestäni tule kysymykseen ja Sampo on myös ilmaissut täyden tukensa Nordean nykyjohdolle. Kohta 3 (rakennejärjestelyt) puolestaan on Gardellin erikoisalaa ja hän on tullut tunnetuksi kaivamalla yrityksien arvoa esiin mm. jakautumisten kautta (esim. Metso). Uskon, että Gardellin mukaantulo kasvattaa todennäköisyyttä sille, että Nordeassa nähtäisi joku merkittävä rakennejärjestely (jakautuminen, fuusio tjsp.). Tämä todennäköisyys ei edelleenkään ole erityisen korkea ja sitä rajoittaa mm. Nordean matala osakekurssi, mutta silti todennäköisempää kuin aiemmin.

All in all kiva juttu että Cevian mukana, mutta ei kannata odottaa että Cevianilla joku ”silver bullet” jolla ongelmat maagisesti korjautuvat. Kuitenkin entistä todennäköisempää, että jotain tulee tapahtumaan. 

Btw, kannattaa myös tsekata meidän foorumilta Nordea ketju (https://keskustelut.inderes.fi/t/nordea-korkea-osinkotuotto-ainoa-ilo/107/225) siellä hyvää keskustelua myös tästä aiheesta!

-Sauli