Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yleensä kuulee sanottavan, että nuorena voi ottaa enemmän riskiä sijoittamisessa. Ymmärtääkseni tämä perustuu ajatukselle, että nuorella on aikaa ''päästä kuiville'' riskien mahdollisesta realisoitumisesta. Todellisuudessa kuitenkin nuorena tehtyjen pääoman menetysten vaikutukset kertaantuvat mitä pidemmälle niitä prolongoidaan ja pienelläkin pääoman menetyksellä voi olla suuri vaikutus varallisuuteen myöhemmällä iällä. Onko siis kyseessä vain sijoittamiseen liittyvä psykologinen vinouma, jossa kaikki sijoittamisessa tehdyt virheet pitäisi ehtiä paikata ennen kuolemaa vai mihin tämä ajatus perustuu?

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyvä näkökulma tuohon yleisesti ilmoille heitettyyn ajatukseen. Tuohon voisi lisätä, että nuorena raju riskinotto voi johtaa epäonnistumisten kierteeseen, missä aiempia menetyksiä yritetään korvata alati suuremmalla riskinotolla tai velkavivulla, jotta pääomat tienattaisiin takaisin.

Mutta paljonhan tämä riippuu myös siitä, miten näkee ja määrittelee riskin. Osakkeitahan pidetään riskisinä sijoituksina vrt. esim. säästötili. Siinä mielessä riskonotto, eli korkea osakepaino, on järkevää nuorelle ja miksi ei vähän vanhemmallekin jos sijoitushorisontti on pitkä. Osakkeiden tuotto-odotus kun on useita muita vaihtoehtoja paljon parempi. Nuoret kestävät siis volatiliteettia paljon paremmin, kuin eläkeiän kynnyksellä olevat joiden sijoituksille saattaa pian tulla käyttöä oikeassa elämässä.

Jos riskinotto tarkoitttaa, että voi hassata omat vaivalla hankitut kesätyörahat sattumanvaraisiin bioteknologiayhtiöihin, jotka ovat akuutissa kassakriisissä, niin kieltämättä todennäköisesti sijoittaja ottaa typeriä riskejä ja aloittaa pääoman kasaamisen hyvin kivikkoisella tiellä.

Monesti myös parhaat sijoituskohteet osakemarkkinalla ovat sellaisia, jotka eivät itseasiassa edes ole niin riskisiä (riski ja tuotto ei aina kulje käsi kädessä) tai sijoittaja varmistaa turvamarginaalia soveltamalla, että omat tappiot rajautuu huonossakin lykyssä pienemmiksi. Tämä on tietysti nykymarkkinassa alati vaikeampaa, mutta osakemarkkinan historiaa katsoo niin dippejä on tullut aina, ja tulee aina olemaan niin kauan kuin pörssit ovat olemassa eikä ihmisluonne muutu.

Terveisin,

Verneri