Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Onko tietoa koska Wahlroos jää Sammosta eläkkeelle ja millainen vaikutus tällä tulee olemaan?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitos erinomaisesta kysymyksestä! Wahlroos ei ole käsittääkseni julkisuuteen kertonut tarkemmin tulevaisuuden suunnitelmistaan. Wahlroos on kuitenkin viimevuosina järjestellyt Sampo osakkeita seuraaville sukupolville (lapsille + lapsenlapsille) ja mielestäni tämä indikoi valmistautumista takavasemmalle siirtymisestä. Nalle on myös vähentänyt vastuitaan Sammossa, merkittävimpänä Nordean hallituksen puheenjohtajuudesta luopuminen keväällä 2019. On hyvä muistaa, että Wahlroos jäi Sammon toimitusjohtajan paikalta pois varsin aikaisin vuonna 2009, ”vain” 57 vuotiaana. Mielestäni tämä nostaa todennäköisyyksiä sille, että Nalle ei tule olemaan Sammon hallituksen puheenjohtajana Warren Buffettmaisesti elämänsä loppuun asti. Jos pitäisi jotain arvata, niin Wahlroos jäänee Sammon hallituksen puheenjohtajan paikalta pois 1-5v sisällä.

Mitä Sammossa tapahtuu Nallen jälkeen? Tämä on erittäin mielenkiintoinen kysymys, sillä Sampoon syntyy eräänlainen valtatyhjiö Nallen jälkeen. Nallehan on kontrolloinut Sampoa täysin suvereenisti verrattain pienellä osakeomistuksella (noin 2 %). Tämä on ollut mahdollista hänen suvereenin track-recordista ansiosta. Nallen siirtyessä pois, ei valta siis periydy suoraan hänen perheelleen, kuten esim. Koneessa tapahtuu. Käytännössähän Wahlroosin 2 %:n omistusosuus ei itsessään oikeuta edes rivijäsenen hallituspaikkaan ja tuskin näemme hänen perillisiään Sammon hallituksessa. Sammon omistuksesta noin 2/3 osaa on ulkomaalaisten omistuksessa ja suurin yksittäinen omistaja on Solidium (~10% omistus). Selkeän pääomistajan puuttuessa tulee Sammon hallinnointi todennäköisesti muistuttamaan paljon Nokian vastaavaa.

Wahlroosin vallasta luopumisen jälkeen Sammosta tulee todennäköisesti aiempaa passiivisempi holding-yhtiö ja aktiivisen pohjoismaiden finanssijärjestelijän rooli jäänee aiempaa pienemmäksi.

-Sauli