Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Mitä tarkoitetaan robottikaupoilla?

Inderes Q&A 13.01.2021 10:26

Eri sijoitusfoorumeilla puhutaan usein robokaupoista ja kuinka ne vaikuttavat osakekursseihin joskus oudosti. Osaatteko selittää mitä on nämä robottikaupat, kenelle ne toimivat ja kuinka suurista määristä puhutaan? Onko suuri osa osakekaupoista näitä "robottien" tekemiä? Ovatko robotit autonomisia tekoälyyn perustuvia vai annetaanko niille parametreja joiden perusteella tekevät kauppoja?

Inderesin kommentti 

Hei,

En ole robottikaupan asiantuntija, joten vastaus on valitettavan pintapuolinen.

Niin kauan kun on ollut markkinoita missä tehdä rahaa, ovat sijoittajat hakeneet itselleen etua miten kahmia roposia itselleen muilta. Teknologinen kehitys on osa tätä kehitystä. Jos 1600-luvulla suurempi kaukoputki saattoi treidaajalle olla eduksi (sillä näki, mitkä kauppalaivat olivat saapumassa satamaan ennen muita), tänä päivänä etua haetaan mm. nopeudesta. Ja sitä saadaan näillä ns. roboteilla.

Robottikaupalla viitataan siis yleensä algoritmien tekemään kauppaan. Tarkemmin ilmaistuna usein puhutaan HFT:stä (eli high frequency trading). Näitä kauppoja algoritmit tekevät tyyliin sekunnin tuhannisosissa, pyrkien vetämään pikkurahat muiden, hitaampien toimijoiden kaupankäynnin välistä. 
HFT:tä tekevät suurien pankkien treidausosastot tai treidausfirmat. Arviot vaihtelevat, mutta HFT-kaupan osuuden on arvioitu olleen kymmeniä tai jopa 70 % pörssin koko volyymistä Yhdysvalloissa, mutta tuo 70 % on käsittääkseni nykyään pidetty liian suuren arviona. 

Käsittääkseni roboteille annetaan parametrit, jonka mukaan ne käyvät kauppaa. En ole kylläkään täysin varma, mitä pankkien ja treidaustalojen salaisissa huoneissa tällä hetkellä koodaillaan.

Myös muunlaista automatisoitua kaupankäynti voi ilmentyä. Esimerkiksi myös yksityissijoittajille löytyy kaupankäyntiohjelmia (helppo tie rikkauksiin -lupaukset taas vauhdissa...), jotka tekevät kauppaa automoidusti. 

HFT:t ovat vetäneet puoleensa kritiikkiä, joskin rahamaailman puolustus on tuttuun tyyliin myös äänekästä. Hyödyiksi nähdään mm. parempaa likviditeettiä ja vakautta, toisaalta kriitikoiden mielestä HFT-kauppa voi lisätä pörssin volatiliteettia. Esimerkiksi vuoden 2010 "flash crashia" pidetään HFT-kaupan aiheuttamana. 

YLE Areenasta löytyy, noh populääri-henkinen dokumentti HFT:sta, jos kiinnostaa katsoa https://areena.yle.fi/1-50673901

Pitkäjänteiselle säästäjälle tuo robottikauppa on lähes yhdentekevää, koska niiden aikajänne on täysin eri. Holdaaja voi hitainkin liikkein tehdä hyvää tuottoa. 

Terveisin,

Verneri