Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Miten finanssijärjestelmä romahtaa?

Inderes Q&A 31.05.2019 11:30

Vuoden 2008 finassikriisin yhteydessä puhutaan usein siitä, että koko globaali finanssijärjestelmä uhkasi romahtaa. Mitä "globaalin finanssijärjestelmän romahdus" käytännössä tarkoittaa? Yritysten massakonkurssiaaltoa? Pankkien kaatumista ja talletussuojien laukeamista? Valtioiden konkurssia? Jokaisesta romahduksesta on aina noustu, mutta olisiko finanssijärjestelmän romahdus jotenkin kohtalokkaampi tapahtuma?

Inderesin kommentti 

Moikka,

Kysymyksessä ollaan sijoitusmaailman lopun äärellä, mutta kuten Verneri hiljattain mainitsi, sijoittajan kannattaa varautua pahimpaankin. 

Globaalin finanssijärjestelmän romahdus on todella laaja käsite, jota mielestäni osuvimmin kuvaa ympäri maailman laajentuva systeemikriisi. Tätä termiä avataan aikaisemmassa Q&A-vastauksessa täällä.

Toisin sanoen pankit kaatuvat, mikä ulottautuu dominoefektin kautta muuhun talousjärjestelmään. Keskuspankit olivat finanssikriisissä tärkeässä roolissa estämässä systeemikriisiä, mutta nyt niillä on – ainakin teoriassa - vähemmän liikkumavaraa kriisin varalle. Jos talous yskähtää pitkäksi aikaa, voi seuraukset näkyä myös esimerkiksi populismin nousuna. (Ihmisten ajatusmaailma tuppaa muuttumaan, kun he menettävät kaiken omaisuutensa.)

Todennäköisesti tapa millä systeemikriisi tulisi olisi jotain täysin yllättävää ja ennakoimatonta (musta joutsen): muuten siihen pystyttäisiin reagoimaan. Kriisejä kuvitellessa on aina tärkeä muistaa, että ihmisen kyky reagoida ja adaptoitua on (ainakin yleensä) melko hyvä alkushokin jälkeen.

Jos yhtään lohduttaa, tähän asti (koputtaa puuta) ihmiset ovat selvinneet kaikista finanssikriiseistä ja elämä on palautunut pikkuhiljaa ennalleen kriisin jälkeen. 

Ystävällisin terveisin

Marianne