Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Moro! Kuuntelin teidän Elite Varainhoito -seurannan starttiraportin ja intoonnuin kysymään asiaa, mikä on askarruttanut minua jo pitempään. Miten kriittisesti arvioitte varainhoitotalojen tuotteiden kestävyyttä ja kilpailukykyä? Usein tuntuu, että analyyseissä on yhtiöiden tuotteet vähän purematta nielty toteamalla ne "hyviksi managereilleen". Koska loppupeleissä yhtiö on juuri niin arvokas kuin sen tarjooma asiakkailleen, on mielestäni erittäin perusteltua kyseenalaistaa varainhoitotalojen kulujensa puolesta erittäin kalliiden tuotteiden kestävyys. Edellä mainitussa Kinnusen analyysissä kyllä tuotiin (onneksi) esiin pitkän aikavälin uhka sijoittajien kulutietoisuuden lisääntymisestä. Pikatsekkauksella katsoin mediafoorumeita missä indeksisijoittamisen mahdollisuutta tuodaan isosti esiin, niin #rahapodin kuuntelumäärät näyttäisi olevan siellä 10 000 ja Ylen Pörssipäivän siellä 3000 (pelkät areenakuuntelut) jaksoa kohden, joten kyllä se sijoittajia tavoittaa, puhumattakaan sitten näistä surullisita artikkeleista hesarissa tai muissa medioissa, missä on käsitelty näitä ongelmatapauksia joissa on asiakkaita vedätetty. Ymmärrän, että ei asiakkaat vuodessa mihinkään karkaa ja aktiiviselle salkunhoidolle on tottakai paikkansa, ja näin itse sijoittajana saattaa arvostelukyky pettää luomalla ison hallinnointipalkkion rahastoista mörön itselleen. Onko huoleni ylimitoitettu vai tulisiko tätä riskiä kenties korostaa sijoittajille enemmän tämän alan yhtiöiden kohdalla? Fokus nyt kaikkissa toimialan yhtiöissä, ei pelkästään Elitessä.

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitokset hyvästä kysymyksestä!

Yritysanalyysi ei poikkea rakenteellisesti toimialan muuttuessa. Huomioimme parhaamme mukaan yhtiön tulevaisuuden kassavirtoihin liittyvät epävarmuustekijät varainhoitoa koskevassa analyysissämme kuten muillakin toimialoilla.

Olemme nostaneet mahdollisen palkkiotasojen laskun esille myös muissa alan yhtiöissä, mutta Eliten kohdalla riski oli arviomme mukaan keskimääräistä suurempi ja pyrimme korostamaan sitä selkeästi. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei tämä riski todennäköisesti realisoidu nopeasti vaan hiljalleen alan murroksen edetessä. Näin ollen tämän ei pitäisi olla riski, joka pääsisi ”yllättämään” markkinat suuressa mittakaavassa. Se vaatisi jotain uutta, esimerkiksi uutta isoa haastajaa markkinoille.

Lisäksi on hyvä muistaa, että finanssialan korkeista palkkioista on käytännössä puhuttu aina, eikä mitään järisyttävää ole kuitenkaan tapahtunut. Vaikka kulutietoisien ja lisäarvoon keskittyvien sijoittajien määrä kasvaa koko ajan, on tämä edelleen suhteellisen pieni osa kaikista sijoittajista. Kokonaisuudessaan finanssiyhtiöiden kannattavuus on erittäin hyvä, mikä toki osittain johtuu erinomaisesta markkinatilanteesta ja varallisuusarvojen noususta. Huomattava markkinatilanteen muutos on finanssiyhtiöille riski, joka voisi mahdollisesti toteutua nopeasti ja vaikuttaa merkittävästi.