Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Ymmärrän toki, että yritys saa rahoitusta, kun se laittaa uusia osakkeita markkinoille esim. osakeanti, mutta kun osake on pörssissä vaihdossa, niin eihän yritys ole kaupan osapuoli, vaan kaksi sijoittajaa käy kauppaa keskenään. Mitä merkitystä siis yritykselle on, mikä se kurssi on, osakkeethan on jo osakeannissa myyty ja rahat saatu. Vähän sama, kuin olisit autotehtailija ja myyt auton, mitä merkitystä sinulle on senjälkeen, kun oleta auton myynyt, että mikä on käytetyn myntihinta. Vai liittyykö osakekurssi lainoitukseen tms. Esim omien osakkeiden osto vaikuttaa turhalta, miksi ei vaan jätä maksamatta ja olkoon osakekurssi mitä on. Rahathan yritys on saanut jo osakeannissa, eikä käsitääkseni enempää saa, vaikka kurssi olisi mitä. Vai olenko väärässä ?

Inderesin kommentti 

Hei,

Eihän sillä periaatteessa ole väliä yhtiön liiketoiminnalle, millä tuulella ja hinnalla maanisdepressiiviset omistajat sattuvat sen osakkeella kauppaa käymään. 

Kuitenkin, voit miettiä yhtiön osaketta ikään kuin valuuttana: lähes kaikilla Helsingin pörssin firmoilla on yhtiökokouksessa päätetyt antivaltuudet tehdä osakeanteja, jos sattuisi esim. herkullinen yritysostokohde eteen. Tässä mielessä olisi omistajien kannalta edullista, että osake treidaa korkeammilla multippeleilla, kuin ostokohteen arvostus. Esimerkiksi P/E 58x 2020e (huh huh tekee pahaa kirjoittaa tuo P/E-luku tähän) treidaavan Admicomin osake on kovaa valuuttaa yrityskaupoissa ja yhtiön markkina-arvon sisään mahtuisi varmaan kaikki pienet it-palvelualan yhtiöt meidän kotipörssistä. Sen sijaan yritysostojen rahoittaminen muutenkin aliarvostettua osaketta printtaamalla isoja määriä ei ole tie onneen, vaan nykyomistajien diluutioon. Tällaista harrasti mm. Technopolis pörssissä ollessaan. 

Korkealla liitävä osake on yhtiöille siis valttikortti yrityskaupoissa, ei mikään turhake. Se antaa enemmän vahtoehtoa peliliikkeissä, kuin jos vaihtoehto olisi käyttää vain käteistä tai lisätä velkavipua. Korkea osakkeen arvostua voi pitää myös ostajia loitolla: tämä voi olla hyvä tai huono asia riippuen nykyomistajien agendasta. Sen sijaan pohjamudissa mateleva osake voi houkutella korppikotkia paikalla nokkimaan raatoa.

Toisaalta voi ajatella, että osakkeen X tähtimäinen menestys pörssissä voisi lisätä sen tunnettuutta ja jopa myyntiä sitä kautta ajan myötä. Toisaalta, en tiedä onko tällä merkitystä suurimmalle osalle bisneksistä. Esim. Apetitin pakasteiden myyntiin tuskin vaikuttaisi osakkeen hinta, oli se missä tahansa.

Omien osakkeiden ostoilla yhtiöt voivat luoda isostikin omistaja-arvoa, jos ne saavat ostettua osakkeita halvalla. Se on yksi voitonjakomuoto.

Tässä Saulilta vanha mutta edelleen ajankohtainen kirjoitus aiheesta https://www.inderes.fi/fi/mika-oikea-tapa-jakaa-voitot-omistajille

Suurin osa omien ostoista Helsingin pörssin yhtiöiden omien osakkeiden ostosta menee itseasiassa hallitusten tai johdon palkitsemiseen.

Terveisin,

Verneri