Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Nohon yrityskaupat

Inderes Q&A 13.08.2019 8:15 NoHo Partners

Hei Sauli,

Millaisilla kertoimilla Noho Partners ostaa ravintoloita portfolioonsa? Onko nämä kertoimet linjassa Nohon omiin kertoimiin pörssissä, ostaako Noho halvemmalla vai kalliimmalla vs. omat kertoimet? Kiitosta paljon taas!

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitokset kysymyksestäsi,

NoHo antaa valitettavan vähän informaatiota ostettaviin kohteisiin liittyen. Ravintola-alalla yhtiöt vaihtavat kuitenkin omistajaa yleensä suhteellisen alhaisilla kertoimilla, etenkin kun kyseessä on pienempi yhtiö (yksittäiset ravintolat). Jos tarkastellaan NoHon isompia yrityskauppoja, niin tänä vuonna tehdyn Norjan yritysoston (EV/EBITDA < 5x) ja 2014 toteutetun Rengasravintolat-konsernin osto (EV 17,5 MEUR, EV/EBITDA 3,9x ja EV/EBIT 4,3x) olivat hyvin edullisia ja selvästi alle yhtiön omien kertoimien. Viime vuonna toteutettu Royal Ravintolat -kaupan kertoimet ilman synergioita olivat varsin korkeat (EV/EBITDA 10x), mutta synergiat huomioiden EV/EBITDA laskee houkuttelevalle 7x tasolle. Tanskan yritysoston kauppahinta oli sen sijaan korkea ja kaupan EV/EBITDA-kerroin (11x). Smilen puolella kertoimet ovat tyypillisesti vaihdelleet EV/EBITDA 3-5x tasolla ja kokonaisuutena voidaankin todeta, että pääsääntöisesti NoHo on onnistunut toteuttamaan yrityskauppoja alle sen omien kertoimien.

T. Sauli & Matias