Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Mikael mainitsi Q3:sen jälkeisenä päivänä Inderesin julkaisemalla videolla, että Nokia voisikin olla mahdollisesti potentiaalinen ostokohde jollekin Yhdysvaltalaiselle firmalle, koska Yhdysvalloilta puuttuu 5G-osaaminen. Nykyisellä kurssitasolla, jossa Nokiaa arvostetaan alle osiensa summan, tätä voidaan pitää jopa varteenotettavan vaihtoehtona. Itselleni heräsikin tästä ajatus, että olisiko Nokian johto voinut pitää yllä ns. kulissia Nokian tuloskunnosta tämän ja tulevien vuosien osalta viimeiseen asti, jotta yhtiö näyttäisi tuloskunnoltaan ja arvostukseltaan sellaiselta, että ostajaehdokas tarjoaisi Nokiasta mahdollisimman korkeaa hintaa? Nyt kolmannen kvartaalin julkistuksen yhteydessä kulissit oli sitten kenties pakko purkaa, koska ostotarjousta ei kuulunut tai riittävän korkeaa tarjousta ei tarjottu ja tuloskuntoa ei voinut enää millään tavalla peitellä. Olisiko myös kvartaaliosinkoon siirtyminen voinut olla yksi tekijä, jolla yhtiötä olisi saatu houkettelevammaksi amerikkalaisen sijoittajan kannalta, koska sillä mantereella yhtiöt monesti maksavat osinkoja usemman kerran vuodessa. Tällä ratkaisulla olisi mahdollisesti saatu kasvatettua Nokian suosiota myös muiden kuin suomalaisten sijoituskohteena, mikä olisi mahdollisesti tukenut kurssikehitystä. Itse en keksinyt mitään muuta selitystä tälle kolmannen kvartaalin dramaattiselle tulostavoitteiden laskulle, koska kolme kuukautta sitten näistä asioista ei mukamas ollut mitään tietoa. Voivatko asiat oikeasti mennä kolmessa kuukaudessa näin pahasti pieleen? Vai onko tämä ihan tuulesta temmattu ajatus?

Inderesin kommentti 

Moi! Pahoittelut venyneestä vastauksesta!

Mielestäni ihmettelysi siitä, miten näin dramaattinen muutos voi tapahtua vain kolmessa kuukaudessa on täysin aiheellinen, mutta teoria ostotarjouksen houkuttelusta on vähän foliohattu-osastoa :)

Ensinnäkin, ostaja olisi osana tavanomaisia yrityskauppaprosesseja saanut nämä kulissit väistämättä selville. Toisekseen, yhtiön hallituksella tuskin on ollut mandaattia tai intressiä etsiä tai houkutella yhtiölle ostajaa (siis koko Nokialle, osien kaupittelu toki mahdollista). Yhtiöllä ei myöskään ole yksittäistä isoa omistajaa, joka voisi lähteä ajamaan tällaista agendaa. Tahtotilana on varmasti ollut antaa yhtiön toiminnasta markkinoille hyvä ja positiivinen kuva, joka houkuttelee yhtiölle sijoittajia yleisesti, mutta ei yritysostajaa.

Oman näkemykseni mukaan kyseessä oli vain yhtiön totaalinen möhliminen markkinoiden odotusten hallinnassa. Sen juurisyyt lähtevät siitä, että vuoden 2018 alussa annettiin olemattomalla näkyvyydellä päättömän rohkeat ja yksityiskohtaiset tavoitteet vuodelle 2020. Tämän jälkeen ongelma lähti tästä kumuloitumaan, kun tavoitteista pidettiin tiukasti kiinni, vaikka näkymät alkoivat heikentyä.

T. Mikael