Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nokialta pari numeroa

Inderes Q&A 02.04.2020 15:45 Nokia

Katselin vallitsevan kriisin takia paria tärkeää numeroa teidän taulukoista; omavaraisuusastetta ja nettovelkaisuusastetta eri firmojen kohdalla. Kiinnitin huomioni Nokian numeroihin, jolla edelliset numerot olivat 38% ja -10%. Nokialla on siis reilusti enemmän kassavaroja, kuin korollista vierasta pääomaa. Eihän tuo Noksun tilanne kovin huono ole kriisissäkään. Velkaahan voi ottaa tarvittaessa ja erityisesti kriisien aikana. Mitä ajatuksia verrattuna muihin firmoihin?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kyllä, Nokia on nettovelaton ja tilanne on siinä mielessä hyvä, mutta tässä on huomioitava Nokian toimiala, liiketoimintamalli ja kassavirran näkymä. Nokian toimialalla suuria verkkohankkeita tekevät asiakkaat tyypillisesti vaativat verkkotoimittajilta pitkiä maksuehtoja hankkeiden rahoitukseen. Pääomia sitoutuu tällöin runsaasti saamisiin ympäri maailmaa. 

Vahva tase heijastelee asiakkaiden suuntaan toimitusvarmuutta isoissa projekteissa sekä kykyä tarjota hyviä maksuehtoja. Siten vahvat rahoitukselliset muskelit ovat kilpailuetu, jota esimerkiksi Kiinan valtion tukema Huawei on hyödyntänyt onnistuneesti. Toinen olennainen asia on Nokian kassavirta. Yhtiö ei ole lupauksistaan huolimatta vieläkään kyennyt osoittamaan pääomamarkkinoille kykenevänsä tekemään kestävästi positiivista kassavirtaa. Tästä johtuen rahoittajat eivät ole kovin innoissaan antamassa suotuisilla ehdoilla uutta rahoitusta Nokialle. Nokia voisi velkaantua lisää, mutta edullista lainarahaa ei ole tarjolla.

T. Mikael