Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Hei! Onko Nokia jossain vaiheessa tarjonnut läpinäkyvyyttä sen tämänhetkisiin patenttisalkusta saatavien lisenssointitulojen aikajänteeseen? Toisin sanoen, ovatko jotkin nykyisen busineksen kannalta oleelliset patentit umpeutumassa lähivuosina?

Inderesin kommentti 

Hyvä kysymys!

Lähtökohtaisesti näkemyksemme Nokian lisenssiliiketoiminnan tulevaisuudesta on seuraava:

- Lyhyen aikavälin näkymä (2017-2019): tulovirrat kasvavat selvästi, kun älypuhelinvalmistajien lisensointia laajennetaan (kuten tänä vuonna on nähty). Nykyisestä älypuhelinmarkkinasta karkeasti puolet on arviomme mukaan vielä lisensoimatta, kun vuosi sitten luku oli vielä noin 70 %. Lisenssisopimuksia voi erääntyä, mutta käsittääksemme merkittäviä sopimuksia ei ole päättymässä. Technologies-yksikkö jauhaa nyt noin miljardin euron vuotuista tulovirtaa Nokialle.

- Keskipitkän aikavälin näkymä (2020-2025): tulovirroissa edelleen kasvupotentiaalia, jos lisensointia saadaan laajennettua älypuhelimista muille alueille (esim. autot, IoT). Nykyisestä patenttisalkusta (yli 30 000 patenttiperhettä, yli 90 000 patenttia) yli 2/3-osaa on voimassa vielä vuonna 2025. Tarve ja kysyntä langattomille teknologioille muilla toimialoilla kuin älypuhelimissa tulee räjähtämään lähivuosina (tähän mennessä se on ollut hyvin puhelinvetoista).

- Pitkä aikaväli (2026 jälkeen): epävarmaa ja vaikea arvioida. Tämä riippuu Nokian kyvystä innovoida tuotekehityksellä ja luoda uusia lisensoitavia teknologioita. Nokia investoi 4,9 miljardia euroa vuodessa tuotekehitykseen, mikä on maailman kaikista yrityksistä 27. eniten (http://iri.jrc.ec.europa.eu/scoreboard17.html).