Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Nouseviin kursseihin ostaminen

Inderes Q&A 10.03.2021 12:32

Näitä tuplaajia, triplaajia ja ten baggereita keräillessä on alkanut harmittamaan, että pienemmätkin prosentit kelpaisi, jos sen vuoksi tekisi enemmän tuottoa euroissa. Olisi mielenkiintoista lukea näkökulmia erilaisista strategioista, miten nouseviin kursseihin tulisi ostaa? Aina sama summa, aina sama määrä, paino salkussa, mitä muuta? Onkohan tätä tutkittu?

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyvä kysymys joka on eittämättä monen sijoittajan mielessä varmasti!

Hyvä nyrkkisääntö, joskaan ei mikään tieteellinen sellainen, on että usein keskihinnan nosto tuppaa olemaan parempi idea kuin keskihinnan laskeminen ellei tiedä 150 %,sen varmasti, mitä tekee. Nouseva osakekurssi reflektoi yleensä oikeaan suuntaan kehittyvää liiketoimintaa, laskeva päinvastoin. Joskus laskevalle kurssille on selkeä syy, esim. yleinen paniikki pörssissä (maaliskuu 2020) tai joissain tapauksissa pääomistajan myynnit (esim. Sievi viime vuoden lopulla) , mutta usein takana voi myös olla se, että on muita sijoittajia joilla on enemmän tietoa tai parempaa näkemystä osakkeesta, kuin sinulla tai minulla. 

Nyt kun kysyt tätä Inderesin palvelussa, niin lähdetään oletuksesta että yhtiöillä on joku fundamentteihin perustuva käypä arvo (tuloksella on väliä...) ja osakkeen hinta pitkässä juoksussa reflektoi tätä arvoa. Jos ei mieti asiaa näin niin sitten puhtaaseen momentumiin, mutuun tai tekniseen analyysiin pohjauvaan lähestymistapaan kannattaa kysyä näkemyksiä esimerkiksi meidän foorumilta. 

Yksi lähestymistapa voisi olla, että ei mieti osto-ohjelmia sinänsä vaan pyrkii hahmottamaan yhtiön käyvän arvon. Okei, se kieltämättä vaatii hieman enemmän perehtymistä yhtiöön mutta helpottaa kummasti markkinan ailahtelevina päivinä. Esim. jos mielestäsi osakkeen X arvo on suunnilleen 10 euroa, mutta osake maksaa pörsissä vain 7 euroa ja yhtiö on muutoin strategiaasi sopiva, niin miksi ei ostaisi kunnon satsia? Toisaalta, jos osakkeen hinta olisi 15 euroa se jäisi tällä logiikalla vaan seurantalistalle, kunnes osakkeen hinta on riittävän lähellä käypää arvoa tai vastaa sinun tuottovaatimustasi. Tätä voi harjoittaa myös ajallisesti hajauttaen ostaen tietyn satsin tietyin väliajoin jos osake on alle käyvän arvon. Yleensä sijoittajat miettivät myös, mikä olisi sopiva paino kullekin yhtiölle salkussa riippuen osakkeen tuotto-odotuksesta, riskisyydestä, omasta luottamuksen tasosta jne. Täten ostelee osaketta niin kauan, kuin rahat riittää, osake suvaitsee hillua tasoilla mistä sijoittaja on valmis sitä ostamaan ja kunnes sen paino osakesalkussa on sijoittajalle itselleen sopivalla tasolla.

Osakemarkkina tarjoaa tämän tästä mahdollisuuksia ostaa hyviä yhtiöitä edullisesti, kun muut sijoittajat panikoivat: yksityissijoittajan kannattaa käyttää tätä pörssin "perusominaisuutta" hyödyksi. Se vaatii tietysti omien hermojen kurissapitoa, mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Joskus pääsee moninkertaistujan kyytiin alkumetreillä (moninkertaistuminen toki tiedetään vasta jälkikäteen), monesti ne missaa ja pääsee kyytiin vasta korkeammalta tasolta tai sitten missaa junan kokonaan. Se ei ole vakavaa, aina tulee uusia junia ja vanhatkin pakittelee asemalle tämän tästä. Huonoin tulos syntynee sillä, jos antaa fomon (fear of missing out) viedä ja ostelee paniikissa mitä vaan nousevaa rakettia.

Terveisin,

Verneri