Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Ohjauskorkojen erotus

Inderes Q&A 21.03.2022 10:15

Kuinka suuri ero EKP:n ja Fedin ohjauskorkojen välillä on historiallisesti ollut? Milloin tämä on ollut suurimmillaan? Millaisia vaikutuksia eron repeämisellä on sijoittajan ja säästäjän kannalta?

Inderesin kommentti 


Moikka, ja kiitos kysymyksestä! Suurimmillaan tämä Fedin ja EKP:n ohjauskorkojen ero oli vuonna 2019. Tuolloin USA:ssa oltiin korkosyklin huipulla 2,5 %:ssa ja euroalueella jämähdetty nollakorkoihin. Eroa entisestään suurensi se, että Federal Reservellä oli koronnostojen kanssa samaan aikaan käynnissä QT-toimet.

Ja itse asiassa hyvin samankaltaista kehitystä maalaillaan kuluvalle vuodelle: Yhdysvalloissa ohjauskoron odotetaan nousevan vuoden loppuun mennessä kahden prosentin tasolle ja QT-toimista odotetaan lisätietoa ensi kokouksessa. Erotuksena edelliseen korkosykliin on vain se, että nyt nostot pyritään tekemään vuodessa, kun edellisessä syklissä koronnostoihin käytettiin yli 2 vuotta. Samoin taseen supistamistoimista on jo Federal Reserven pääjohtaja uumoillut, että niissä edetään rivakammin kuin edellisellä kerralla. Rahapolitiikan viritys on siis USA:ssa selvästi kiristävämpää kuin muutama vuosi takaperin.

EKP:ssa inflaatio puoltaisi kyllä koronnostoja, mutta Ukrainan sota on tuollut rahapolitiikankin ylle suuren epävarmuustekijän, joten ensimmäinen koronnosto H2:lla on suuri kysymysmerkki. Joka tapauksessa tahti tulisi olemaan hitaampi euroalueella kuin Yhdysvalloissa.

 

Ohjauskorot nimensä mukaisesti ohjaavat muita korkoja ja sitä kautta niillä pyritään vaikuttamaan epäsuorasti talous- ja hintakehitykseen. Kuten ao. kuvasta on huomattavissa, ohjauskorkoero heijastuu lähes yksi yhteen velkakirjamarkkinalle, jossa USA:n ja Saksan välinen 10-vuotisen velkakirjan korkoero oli suurimmillaan 2018-2019.

Sijoittajan kannalta rahapolitiikkaerot vaikuttavat monen kanavan kautta. Yksinkertaisuudessaan nouseva korkotaso Yhdysvalloissa kiihdyttää pääomien virtausta sinne, koska pääomalle tarjotaan korkeampaa riskitöntä tuottoa. Osakemarkkinalla nousevat korot vauhdittavat tyypillisesti sektorirotaatiota ja korkoeron myötä näkyvät valuuttakurssimuutokset (heikentyvä EUR/USD) lisäävät valuuttakurssiriskejä. Vaikka kiristyvä rahapolitiikka ei aina suinkaan automaattisesti tarkoita käännettä taloussyklissä, nousevat korot alkavat jo näkyä amerikkalaisten velallisten kukkaroissa. Esimerkiksi 30-vuotisen asuntolainan korko on pienessä ajassa noussut yli %-yksikön, mikä osaltaan hillitsee kysyntää asuntomarkkinalla ja vie mm. tätä kautta terää talous(ja tulos)kasvulta. 

Yst. terv. Marianne