Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Foorumilla on herännyt keskustelua, olisiko Taalerin ja CapManin välillä palaset kohdillaan fuusioon saakka.

Inderesin kommentti 


Näitä potentiaalisia yrityskauppoja analysoidessa on tärkeä muistaa, että ne ovat tosi monimutkaisia prosesseja ja toteutuakseen vaativat että hurjan moni asia menee lankulle. Lähestytään asiaa ylätasolta, ostajan näkökulmasta. Btw, tätä samaa kehystä voi soveltaa myös toiseen suuntaan (ostokohteen näkökulmasta). Sulkeissa oleva numero on oma arvio luottamustasostani tämän kohdan analysointiin yleisellä tasolla finanssisektorilla.

Sovellan kirjoituksen lopussa tätä kehystä sitten tuohon kysymääsi CapManiin sekä Taalerin järjestelyyn.

Haluaako yhtiö X tehdä yritysostoja? (+90%)

Tästä on aika vahva käsitys, koska tunnen toimijat ja he puhuvat tästä avoimesti (M&A on osana strategiaa etc.).

Onko arvioimamme kohde kiinnostava ostokohde yhtiölle X? (+80 %)

Tässä kohdassa olen hyvin luottavainen, että oma arvioni on suhteellisen oikea. Koska tunnen sektorin hyvin, niin on suhteellisen helppo nähdä ketkä sopivat paperilla yhteen ja minkälaisia synergioita löytyy etc.

Onko yhtiö paras ostokohde tarjolla olevista vaihtoehdoista yhtiölle X? (50 %)

Tämä onkin sitten hankalampi rasti jo. Finanssisektorilla Suomen markkina on aika pieni ja tunnen toimijat varsin hyvin, joten osaan kyllä Suomesta suurimman osan toimijoista laittaa jonkinlaiseen jonoon. Kuitenkin, kun rullaatte tämän listan läpi, niin huomaatte että joku muu kohde voi lopulta olla parempi mitä itse olen ajatellut. Härmän ulkopuolelta tunnen kohteet sitten huomattavasti huonommin ja on iso riski, että parempi kohde löytyy myös ulkomailta.

Onko yhtiöllä X tarvittavat resurssit/halu käyttää näitä? (+60 %)

Paperilla resurssit on toki helppo hahmottaa, koska kassan ja velkakapasiteetin lisäksi omia osakkeita voidaan käyttää surutta. Kuitenkin tosi elämässä tilanne voi olla hyvin toinen.

Onko yhtiö X todella valmis käyttämään omaa osakettaan isosti järjestelyissä? Ollaanko valmis ottamaan paljon velkaa? Ollaanko valmiit tekemään anti? Nämä ovat hallituksen ja omistajien asioita ja näihin asioihin ei ole täyttä näkyvyyttä.

Onko vastapuoli oikeasti myynnissä? (<50 %)

Tämän arviointi on yleensä hyvin hankalaa. Välillä tulee toki tilanteita, missä firma liputtaa avoimesti olevansa myynnissä (esim. EAB), mutta yleensä näistä ei puhuta juuri ollenkaan. Toki lähes kaikki kohteet ovat oikeaa rahasummaa vastaan, mutta jos vastapuolella ei ole halua myyntiin, laskee se järjestelyn todennäköisyyttä erittäin paljon.

Näkemykset valuaatiosta? (<50 %)

Valuaatio on asia mihin yllättävän moni järjestely on maailman historiassa karahtanut. Kun ostaja sekä myyjä haluaa tehdä hyvän diilin, niin kyllähän se yleensä johtaa erimielisyyksiin valuaatiossa. Toki isot synergiat ja fuusio helpottavat tätä kohtaa, mutta jos tehdään puhdasta yritysostoa, niin valuaatiossa tulee yleensä paljonkin kitkaa.

Maksaako joku muu enemmän? (<30 %)

Yrityskauppaprosessissa ostokohteen hallituksen tehtävä olisi myös tutkia muita vaihtoehtoja ja varmistaa, ettei ole saatavissa parempaa diiliä. Ulkopuolisena on ihan älyttömän vaikea arvioida kuka muu firmasta voi olla kiinnostunut ja mitä he ovat valmiit maksamaan.

Muut tekijät (kulttuuri etc.)? (< 50%)

Tämä on tosi vaikeasti arvioitava ulkopuolelta. Sopivatko oikeasti yhteen? Jos kyseessä fuusio, niin kenestä tulee tj, kenestä hpj, montako hallituspaikkaa kumpikin osapuoli saa yms. Osa näistä tekijöistä (kulttuuri etc.) ovat erittäin kriittisiä transaktion logiikan kannalta, vastaavasti taas osa (tuolileikki, kuka tulee juttuun kenen kanssa etc.) eivät ole järjestelyn kannalta merkittäviä, mutta voivat hyvin johtaa hankkeen kariutumiseen. Pitää muistaa, että nämä ovat lopulta omistajien asioita ja jos yhtiöllä on pääomistajina yksityishenkilöitä, niin tämä menee myös ihmisten väliseksi peliksi.

Kun tämä koko ketju juostaan läpi, niin huomaatte että onnistunut M&A vaatii lopulta aika monen kohdan loksahtamista paikalleen.

...

Sitten vielä tähän kuvitteelliseen CapManin ja Taalerin transaktioon. Tässä CapMan olisi ainakin meidän papereissa aloitteen tekijä, eli katsotaan asiaa CapManin näkökulmasta. Korostan, että tämä on tosi spekulatiivista  [:blush:]

Haluaako CapMan tehdä yritysostoja? (+99%)

CapMan haluaa tehdä yrityskauppoja, tästä ei epäselvyyttä.

Onko Taaleri kiinnostava ostokohde CapManille? (60 %)

On ja ei. Energia sopisi CapManille kuin nenä päähän, mutta Garantiaa se tuskin haluaa. Näin ollen isompi fuusio olisi kyllä tosi hankala rasti (ilman että Taaleri todella tätä haluaa) ja kysymys on enemmän Energian ostamisesta. Tässä pitäisi todennäköisesti ostaa myös muut pääomarahastot, mikä tuskin CapManille ongelma.

Onko Taaleri paras ostokohde tarjolla olevista vaihtoehdoista CapManille? (<50 %)

Tämä onkin sitten hankalampi rasti jo. Suomessa olisi CapManille myös muita kiinnostavia kohteita ja lisäksi CapMan tähyilee myös KV-kohteita. KV-pelureita tunnen rajallisesti ja on iso mahdollisuus, että tuolta löytyy myös parempia kohteita kuin tämä kuviteltu Taaleri-transaktio.

Onko CapManilla tarvittavat resurssit/halu käyttää näitä toteuttaakseen transaktio? (50 %)

Energian ostaminen vaatisi CapManilta todella isoa osakeantia (jos Taaleri ei halua fuusiota/CapManin osakkeita). Onko CapManilla todella halua/kykyä tähän? Olen varovaisen luottavainen, että CapManin omistajat ovat valmiita isoihinkin liikkeisiin, mutta varmuutta tästä ei toki ole.

Onko vastapuoli oikeasti myynnissä/halukas transaktioon? (<30 %)

Minun on vaikea nähdä, että Taaleri olisi kiinnostunut myymään Energiaa. Energia ja vaihtoehtorahastot ovat Taalerin strategian ydin ja tuon myynnin jälkeen Taalerin nimi vaihtuisi käytännössä Garantiaksi, jolla on valtava kassa. Fuusio voisi olla Taalerille kiinnostavampi, mutta toisaalta haluaako CapMan Garantian mukaan konserniin?

Näkemykset valuaatiosta? (<30 %)

Energia on pitkän aikavälin case ja en yllättyisi jos näkemyserot valuaatiosta olisivat valtavat. Kärjistäen, toinen haluaa ostaa toteutuneille numeroilla ja toinen myydä 2027 ennusteilla. Energiamanagerit treidaavat maailmalla myös hurjilla kertoimilla, mikä pahentaa tilannetta, varsinkin jos/kun CapMan joutuisi käyttämään omaa osakettaan minkä kertoimet eri tasolla.

Maksaako joku muu enemmän? (<30 %)

Energia herättää varmasti kiinnostusta myös härmän ulkopuolella ja noiden energiamanagerien kertoimet ovat kovat. Tilanteessa missä Taaleri lähtisi tuota huutokauppaamaan, on jopa todennäköistä, että CapMan ei tätä kisaa voittaisi (C:n osakkeenomistajien kannalta varmasti hyvä näin).

Muut tekijät (kulttuuri etc.)? (60 %)

Tämän suhteen olisin varovaisen optimistinen. Energia on oma varsin autonominen liiketoiminta ja sillä ei käsittääkseni oli suurempia tunnesiteitä Taaleriin. Tässä mielessä se voisi ihan hyvin olla kiinni myös CapManin ”platformissa”. Jos tehtäisi fuusiota, niin tuo prosentti laskisi tosi paljon, koska pöydälle nousevat kaikki muut tekijät (tj paikka, hallituksen tuolileikki etc.).
 

t. Sauli