Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Onko Revenion lisäksi muita potentiaalisia omien osakkeiden ostajia nyt, kun on edullista? Entäs yritysostajia?

Inderesin kommentti 

Moro!

Kysymyksesi on vähän vaikeasti tulkittavissa. Oletan että ensimmäinen kysymys on, että löytyykö pörssistä Revenion lisäksi muita omien osakkeiden ostajia nykyisillä laskeneilla hinnoilla? Toinen kysymys liittyy ilmeisesti yritysostoihin, eli ketkä voisivat olla ostajina tai olla ostokohteina.

Aloitetaan omien osakkeiden ostoista:

Ensin on tärkeä huomioida, että Suomessa pääosa yritysten tekemistä omien osakkeiden hankinnoista liittyy kannustinjärjestelmiin (näin myös Revenion tapauksessa). Eli yhtiö ostaa osakkeet markkinalta ja antaa ne avainhenkilöille. Tällä ei ole mitään tekemistä omistaja-arvon, pääoman allokoinnin tai voitonjaon kanssa. Kirjoitin vajaa neljä vuotta sitten aiheesta blogin: https://www.inderes.fi/fi/mika-oikea-tapa-jakaa-voitot-omistajille. Tämä kirjoitus on edelleen hyvin ajankohtainen ja minulla ei ole siihen oikeastaan mitään lisättävää.

Ketkä yhtiöt voisivat sitten ostaa? Lähtökohtaisesti kaikki kenellä kurssi on alle liiketoiminnan käyvän arvon ja kenellä olisi taseen puolesta resursseja ostaa osakkeita. Valitettavan harva yhtiö on ilmoittanut aloittavansa omien osakkeiden ostot nyt kriisissä. Gofore, Rovio, United Bankers ja Investors House taitavat olla ainoat firmat, joka tekevät tätä merkittävässä mittakaavassa. Joukko on valitettavan pieni ja sijoittajan toivoisinkin, että yhtiöt aktivoituisivat myös tällä saralla, nyt kun monien yhtiöiden liiketoiminnat ovat pörssissä selvästi alle niiden käyvän arvon.

Toinen kysymys liittyi yritysostoihin.

Yritysostajien osalta analyysin tekeminen on käytännössä mahdotonta, sillä käytännössä kaikki yhtiöt ovat jatkuvasti kiinnostuneita laajentamaan liiketoimintaansa yrityskaupoilla. Keskityn siis vastauksessa siihen, että ketkä voisivat olla kiinnostavia ostokohteita Helsingistä. Ohessa lista yhtiöistä, joiden uskon olevan potentiaalisia ostokohteita: Nokia, Nokian Renkaat, eQ, CapMan, Aktia, Consti, DeeTee, Digia, Etteplan, Fellow Finance, Heeros, Rapala, Qt, Remedy, Rovio, Citycon, Oriola, Asiakastieto, Revenio, Nixu, SSH, Tikkurila ja Basware. Kannattaa muistaa, että vaikka yhtiö olisikin potentiaalinen ostokohde, ovat ostotarjoukset suhteellisen harvinaisia. Esimerkiksi Rapalassa potentiaali on ilmeinen ja ostotarjouksesta on spekuloitu yli vuosikymmen. Yritysostokorttiin tulisikin mielestäni suhtautua lähinnä optiona.

Kauppalehti kirjoitti aiheesta sattumoisin tänään ihan erinomaisen jutun (johon myös minua haastateltiin), suosittelen lukemaan myös tuon läpi https://www.kauppalehti.fi/uutiset/osakekurssin-romahdus-voi-tehda-naista-porssiyhtioista-valtauskohteita-nokian-lisaksi-monen-muun-kurssi-voi-saada-nostetta-ostohuhuista/f987804f-a269-4553-885e-610d4908afe7

-Sauli