Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Omien osakkeiden maksimimäärä

Inderes Q&A 27.12.2021 10:35

Olen miettinyt, kuinka paljon yhtiö voi omistaa itseänsä. Jossakin näin maininnan, että 10% olisi maksimi. Pitääkö tämä paikkansa? Jos kuitenkin leikitään ajatuksella, että tällaista rajaa ei olisi säädetty, voisiko yhtiö periaatteessa ostaa vaikka kaikki osakkeensa? Kuka sitten omistaja oikeastaan olisi ja ketä kutsuttaisiin yhtiökokoukseen?

Inderesin kommentti 


Hei!

Olet oikeassa. Osakeyhtiölain 15 luvun 11 §:n mukaan julkisessa osakeyhtiössä omien osakkeiden yhteenlaskettu määrä ei saa ylittää 10 % kaikista osakkeista.

Helsingin pörssissä esimerkiksi Rovio on ostanut viime vuosina merkittävän määrän omia osakkeitaan. Marraskuun 2021 lopussa sillä oli hallussa 9,40 % osakekannasta, mikä on varsin poikkeuksellista. Varsinkin Suomessa yhtiöt ostavat omia osakkeita usein käyttääkseen niitä kannustinohjelmissa tai yrityskaupoissa. Esimerkiksi Rovion tapauksessa omat osakkeet tuovat sille merkittävästi lisää tulivoimaa yritysostoihin, kuten meidän analyysissa on todettu. Omien osakkeiden ostoa voidaan käyttää myös voitonjakoon, kuten esimerkiksi Nordea parhaillaan tekee.

10 prosentin katto ei kosketa yksityisiä osakeyhtiöitä, mutta laki estää yksityistä osakeyhtiötä hankkimasta tai lunastamasta kaikkia omia osakkeitaan. Tämän perusteella tilanne, jossa yhtiö omistaa melkein kaikki osakkeet itse, on periaatteessa mahdollinen, joskin luultavasti harvinainen.

Viimeiseen kysymykseesi. En ole lakimies, mutta viittaan tässäkin kohtaa lakiin. Vaikka julkisen osakeyhtiön sallittaisiin omistaa rajattomasti omia osakkeitaan, se ei voisi käyttää valtaa yhtiön yhtiökokouksessa, koska osakeyhtiölain 5 luvun 9 §:n mukaan yhtiölle tai sen tytäryhteisölle kuuluvalla osakkeella ei voi osallistua yhtiökokoukseen. Yhtiössä ylintä päätäntävaltaa käytttäisivät tällöin edelleen muut osakkeenomistajat, vaikka omistussuhteet voisivat antaa olettaa muuta.

terveisin,
Antti J.