Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Omien osakkeiden ostojen rajoitukset

Inderes Q&A 20.12.2021 14:20

Millaisissa tilanteissa omia osakkeita ei voi ostaa? Onko esimerkiksi fuusioneuvottelujen ollessa käynnissä omien ostot kiellettyjä?

Inderesin kommentti 


Moi, kiitos kysymyksestä! Koitin avata asiaa alla:

Yleisesti ottaen liikkeeseenlaskijan (eli listatun yhtiön) tulee toimia kaupankäynnissä omilla osakkeillaan siten, ettei kaupankäynti heikennä arvopaperimarkkinoita kohtaan tunnettua luottamusta. Rikoslain 51 luvun 1 §:n mukaan sisäpiiritiedon väärinkäytöstä voidaan tuomita rangaistukseen se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä käyttää sisäpiiritietoa hyväksi. Lisäksi sisäpiiritiedon käyttö on kielletty arvopaperimarkkinalaissa ja markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa (EU 2014/596).

Liikkeeseenlaskija ei siis saa hyödyntää sisäpiiritietoa omien osakkeidensa hankkimisessa. Toisin sanoen liikkeeseenlaskijan tulee antaa omien osakkeiden hankintaa koskeva sitova toimeksianto ajankohtana, jolloin liikkeeseenlaskijalla ei ole markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa tarkoitettua sisäpiiritietoa. Sisäpiiritietoa saattaa olla esimerkiksi mainitsemasi merkittävä yritysjärjestely.

Sisäpiiritiedon käytöstä ei kuitenkaan ole kyse silloin, jos osakkeiden hankinta tai luovutus perustuu sopimukseen, joka on tehty ennen kuin liikkeeseenlaskijalla on ollut kyseistä osaketta koskevaa sisäpiiritietoa.

Lisäksi on määrätty, ettei omien osakkeiden hankkimista koskevaa toimeksiantoa saa antaa liikeeseenlaskijan taloudellisen raportin julkistamista edeltävän 30 vuorokauden aikana (eli ns. suljetun ajanjakson aikana).

Mukavaa joulun odotusta toivottaen,
Minna A.