Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Omien osakkeiden takaisinostot

Inderes Q&A 14.10.2019 9:15

Miksi takaisinostot ovat yleisiä Yhdysvalloissa, mutta harvinaisia Suomessa? Eikö olisi omistajan kannalta järkevämpää, että nyt osinkoina maksettavat tuotot käytettäisiin omien osakkeiden ostoon, jolloin säästyttäisiin osinkoverolta?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kertauksena lukijoille: omien osakkeiden ostoissa idea on imuroida osakkeita markkinalta ja sitten mitätöidä ne. Seurauksena osakkkeiden lukumäärä putoaa ja tällöin osakekohtaiset tunnusluvut paranevat: esim. osakekohtainen tulos kasvaa, vaikka itse nettotulos ei muuttuisi.

Itse vastaus on kaksipiippuinen: joskus olisi järkevämpää, jos yhtiöt ostaisivat omia osakkeitaan, mikäli niitä saa halvalla. Toisaalta yhtiöiden hallituksilla harvemmin tuntuu olevan markkinaa parempaa käsitystä siitä, mikä on osakkeen oikea arvo. Siinä mielessä osingon jakaminen on varmempaa, sillä omistajat saavat silloin itse päättää, miten rahansa allokoivat.

Saulilla on erinomainen kirjoitus aiheesta, kannattaa lukea täältä https://www.inderes.fi/fi/mika-oikea-tapa-jakaa-voitot-omistajille

Terveisin,

Verneri