Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Varoittelitte hiljattain (sijoituskoulu 23.2.2017, Mallisalkkuvideo 14.2.) pörssin arvostustasojen kalleudesta ja pitkän nousumarkkinan vedon hiipumisesta. Samaan aikaan kuitenkin "Osakevertailun" lista näyttää tasapainoiselta - "lisää" ja "vähennä" -suositusta on silmämääräisesti tarkasteltuna suunnilleen yhtä paljon. Listan kärkipaikoilta tai kärjen tuntumasta positiivisilla suosituksilla löytyy niin "moninkertaistujia" (esim. Martela, DT, Revenio), "osakkeita, jotka eivät ole vielä nousseet" (esim. Rapala) sekä osakkeita, joissa korkeasuhdanteella saattaa olla osuutta tulokseen (esim. SRV, Ponsse). 
Aistin ristiriitaa strategisen ja analyyttisen näkemyksen kesken. Seurannassanne olevien yhtiöiden perusteella pörssi on pikemminkin oikein arvostettu kuin yliarvostettu - tai sitten Inderes seuraa pörssin parasta kaartia ;). Eikä ostokohteidenkaan vähyyttää voi liikaa valitella, kun useampi osake treidaa 15% tai suuremmalla alennuksella hiljan päivitettyyn tavoitehintaan. Vaikkei nyt ehkä olekaan rökälevoittojen aika, onko analyyttisella sijoittajalla syytä tavanomaista suurempaan huoleen ja varovaisuuteen?

Inderesin kommentti 

Kiitos erinomaisesta kysymyksestä!

Helsingin pörssin yleinen arvostustaso on korkea: P/B on nyt noin 2,1x ja P/E 19x, historiallisten keskiarvojen ollessa noin 1,6x ja 16x vastaavasti. Inderesillä analyysi lähtee kuitenkin yhtiötasolta eli alhaalta ylös; yleinen markkinanäkemys ei ohjaa yhtiökohtaista analyysia vaan toisin päin. Uskomme, että osakepoiminnalla voi tässäkin markkinatilanteessa tehdä markkinoita keskimäärin parempaa tuottoa. Etenkin pienyhtiöiden joukossa on vielä arvoa, vaikka niissäkin suurimmat arvotaskut ovat jo tyhjentyneet: markkinalla ei ole samanlaisia pieleen hinnoittelutilanteita tarjolla kuin oli vielä muutama vuosi sitten. Tässä on hyvä huomata ero siinä, että markkina-arvoin painotettuna pörssi on kallis mikä tarkoittaa siis että etenkin suuryhtiöt ovat täyteen hinnoiteltuja. Osakevertailussa kuitenkin suuri osa yhtiöitä on pieniä ja keskisuuria, miksi tämän hetkinen suositusjakauma näyttää että pörssi olisi "oikein" arvostettu. 

Monien yhtiöiden kohdalla hyväksytyt arvostustasot ovat myös nousseet, kuten esimerkiksi it-yhtiöiden kohdalla on viime viikkojen aikana puhuttu. Tämä näkyy tietysti suositusjakaumissa ja tavoitehinnoissa, mutta samalla sijoittajan on hyvä huomioida perustelut analyyseissa ja eri nyanssit videoilla mitä meiltä tulee päivittäin ulos. Yhteenvetona voisi, todeta että pörssi on tosiaan kallis ja sijoittajan on ehdottomasti parempi olla varovainen: suuria tuottoja kaiken järjen mukaan (ei olisi ensimmäinen kerta jos pörssi ampaisisi korkeista arvostuskertoimista vielä korkeampiin lyhyellä välillä) ei pitäisi tästä hetkestä olla tarjolla lähivuosille, kun lähtötaso on näin korkea. Sijoittajan on aina hyvä olla hieman huolestunut, nyt siis kenties keskimääräistä enemmänkin. Emme kuitenkaan mihinkään 100 % käteispositioonkaan tietenkään kannusta, mutta Inderesin mallisalkun allokaatio kuvannee hyvin ajatuksia talossa: hyviä sijoituksia löytyy, mutta käteistäkin on hyvä olla huonolle päivälle.