Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Optimismi analyyseissä

Inderes Q&A 23.08.2022 15:50 Wärtsilä

Hei, millä perusteilla analyytikko Vesola näkee Wärtsilän liiketuloksen yli kolminkertaistuvan ensi vuonna? Markkinat eivät tunnu tällaista uskovan, vaan osakkeen kurssi laahaa paikallaan.

Olen havainnut, että monissa Inderesin analyyseissä on realismin sijaan jopa ylitsevuotavaa optimismia seurattavien yhtiöiden näkymiin. Toivottavasti analyysien sisältöön ei vaikuta se, että nämä yritykset ovat Inderesin asiakkaita.

Inderesin kommentti 


Hei, kiitos kysymyksestä ja selvennys lienee tarpeen.

Ennusteissa raportoitu tulos tosiaan yli kolminkertaistuu vuodesta 2022 vuoteen 2023, mutta vertailukelpoisen tuloksen kasvu on "vain" 35 % (504 vs. 375 MEUR). Taustalla on Wärtsilän Q1’22:lla tekemä noin 200 MEUR:n alaskirjaus Venäjän liiketoiminnoista, joka eliminoidaan oikaistusta tuloksesta. Toki tuo 35 %:nkin kasvu vertailukelpoisesti on huomattava ja siinä on taustalla kolme tekijää: 1) vuonna 2023 komponenttihintojen nousun vaikutus marginaaleihin on saatu valtaosin eliminoitua omilla hinnankorotuksilla sekä huonompikatteisen tilauskannan tultua valtaosin toimitettua 2022:n sekä Q1’23:n aikana; 2) palvelujen marginaali on parantunut, mistä yhtiö antoi jo eilen alustavaa indikaatiota; 3) liikevaihtomix paranee eli palvelujen osuus konsernin liikevaihdosta kohoaa v. 2023 sekä 4) sähkön varastointijärjestelmätoimitusten tappionumero pienenee selvästi vuonna 2023 toimitusvolyymien kasvettua.

Ja todettakoon vielä, että Wärtsilä ei ole yhtiösopimusasiakkaamme eikä siten maksa meille analyysipalvelusta.

Terv. Eki