Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Osakkeen splitin laskeminen

Inderes Q&A 08.06.2020 14:30

Hei,

Kevään aikana sekä Talenom että Kesko ovat splitanneet osakkeensa. Olen kysynyt neuvoa Nordeasta kuinka uusien ja vanhojen osakkeiden arvot tulee laskea, mutta vastaukset ovat liian ympäripyöreitä aloittelijan ymmärrettäviksi. Voisitteko vääntää rautalangasta kuinka se tehdään oikeaoppisesti ihan käytännön esimerkkiä käyttäen. Oletetaan, että henkilö omistaa esim. 200 osaketta, jotka on hankittu n. 50 kpl erissä useamman kuukauden välein, ehkä jopa eri vuosina, niin kuinka nämä arvot löytyvät? Minkä päivän arvo lasketaan splitissä saaduille osakkeille? Mahdollisimman yksityiskohtainen vastaus oli toiveena ja ehkä sen lisäys sijoituskouluunne. Ystävällisesti, Uskollinen seuraajanne

Inderesin kommentti 

Hei!

En käytä itse Nordeaa välittäjänä, joten en osaa sanoa mistä tarkalleen löytyy vanhat ostohinnat. Sieltä pitäisi löytyä tapahtumat tai vastaavan kaltaista, mistä näkisit vanhat ostohinnat, määrät, päivämäärät jne.

Jos haluat siis tietää, mikä ostohintasi on splittikorjattuna, pitäisi tuo vanha ostohinta jakaa splittisuhteella. Esim. jos on tullut ½ splitti, pitäisi vanha ostohinta puolittaa. Talenom splittasi osakkeensa yhden suhde kuuteen suhteessa (jokaista vanhaa osaketta kohden sai viisi uutta osaketta), eli jos vanha ostohinta oli vaikka 10 euroa, olisi osakkeiden päivittynyt ostohinta noin 1,66 euroa splittikorjattuna.

Tämän kyllä pitäisi automaattisesti päivittyä osakesalkkuun, koska osakesalkun pitäisi päivittyä osakkeiden määrän lisääntyessä, jolloin näet uuden keskimääräisen ostohinnan, sekä tietysti nykykurssin jne. Kaikilla osakkeilla on luonnollisesti tismalleen sama pörssissä määräytyvä nykyhinta riippumatta siitä, kauan olet omistanut niitä.

Toivottavasti tästä oli apua, laita tarkentava kysymys, jos tarpeen.

Terveisin,

Verneri